Ga naar de inhoud
Annexatie aanstaande

Poetin erkent Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja als onafhankelijke staten

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © ANP / AP / Sputnik / Mikhail Klimentyev

De Russische president Poetin heeft de onafhankelijkheid erkend van de door Rusland bezette Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja. Dit wordt als de voorlaatste stap gezien in het voornemen van Poetin om de regio's te annexeren.

De decreten die Poetin heeft ondertekend maken de weg vrij voor de formele inlijving. Verwacht wordt dat Poetin vrijdag aankondigt dat de regio's deel uitmaken van Rusland.

Schijnreferenda

De afgelopen week zijn in verschillende deels door Rusland bezette regio's schijnreferenda gehouden. Een overweldigende meerderheid zou hebben gestemd vóór annexatie door Rusland.

Volgens persbureau TASS sprak meer dan 98 procent van de stemmers in Loehansk zich uit voor annexatie, in Zaporizja was dit volgens de Russen ruim 93 procent en in Cherson 87 procent. In de regio Donetsk stemde ruim 99 procent voor annexatie, beweerde Rusland. 

'Zweem van democratie'

De referenda werden volgens correspondent Olaf Koens georganiseerd om de annexatie een zweem van democratie te geven: "Poetin kan dan in eigen land verkopen dat hij het die Oekraïners netjes heeft gevraagd en kijk nou: ze willen massaal bij Rusland!"

Het gebied dat Poetin wil annexeren is groter dan wat Russische troepen daadwerkelijk in handen hebben in Oekraïne.

Hieronder is te zien waar de Russische militairen echt zitten en welk gebied de Oekraïners in handen hebben. 

Dat Rusland niet eens de volledige provincies in handen heeft, kan Poetin in zijn voordeel gebruiken. "Hij kan dan Oekraïne een ultimatum stellen: jullie moeten met je troepen van mijn grondgebied af", legt Koens uit. "Het is natuurlijk niet zijn grondgebied, maar in Rusland zullen ze dat wel zo zien. Zo kan Poetin in eigen land zijn acties in Oekraïne legitimeren."

In 2014 werd er een soortgelijk referendum gehouden, over de annexatie van de Krim. Ook toen beweerde Rusland dat zo'n 97 procent van de stemmen vóór annexatie was.

Uitslag
Lees ook:
Uitslag 'nepreferenda' Oekraïne heeft flinke gevolgen: dit kan Poetin nu doen