Ga naar de inhoud
72-jarige man

Dode gemeld door orkaan Ian, tientallen vermist

Boten in de haven van Fort Myers Beeld © AP

De orkaan Ian die met windsnelheden tot 240 kilometer per uur aan de westkust van Florida aan land ging, heeft zeker een leven gekost en enorme schade veroorzaakt. Plaatselijke media meldden dat ten noorden van Orlando een 72-jarige man als gevolg van het noodweer bij zijn huis om het leven kwam.

Gevreesd wordt dat er meer mensen zijn omgekomen. De kustwacht is op zoek naar een boot met circa twintig Cubaanse migranten die tijdens de wervelstorm is verdwenen. 

Ian trekt nu over de staat Florida als een tropische storm, maar kan boven de Atlantische Oceaan straks weer aan kracht winnen. De orkaan richtte eerder in het uiterste westen van Cuba veel schade aan en trok over de Golf van Mexico naar zuidwest Florida.

Op zoek naar slachtoffers

Daar kreeg de kust bij de steden Sarasota, Venice en Fort Myers de zwaarste klappen. Metershoge golven sloegen tegen de kust en zware regenval veroorzaakte overstromingen in grote gebieden. De wervelstorm sloeg boten op de kust en verwoestte panden en bruggen.

Monsterorkaan
Lees ook:
Monsterorkaan tijdens je vakantie, Limburger Fouad is niet bang (zegt-ie)

Op een aantal plaatsen staat het water volgens lokale media tussen de 2 en 3 meter hoog. In getroffen wijken weten mensen niet hoe ze zonder boot uit hun ondergelopen woning weg moeten komen. Velen zijn op zoek naar mogelijke slachtoffers in de ondergelopen gebieden.

Reparaties duren soms weken

Het is onduidelijk wanneer het water zakt. Meer dan twee miljoen mensen zitten zonder stroom en het zal volgens de elektriciteitsmaatschappijen dagen en soms weken duren voor de schade is hersteld.

Op deze beelden is goed te zien hoe groot de schade is:

Wegen, huizen, auto's, orkaan Ian maakte alles in Florida kapot

01:43

President Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële en andere hulp, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden heeft federale hulp opgeroepen om lokale hulpverleners te ondersteunen bij reddingsoperaties.