Ga naar de inhoud
Ceremonie en speech

Bezette Oekraïense regio's morgen officieel geannexeerd door Rusland

In dit stembureau in de regio Donetsk was de Russische vlag alvast opgehangen. Beeld © ANP

De bezette Oekraïense regio's worden volgens het Kremlin morgen officieel geannexeerd door Rusland. President Poetin organiseert dan een speciale ceremonie en houdt een speech. "Morgen is de laatste scène in het toneelstuk", zegt correspondent Eva Hartog.

De bezette Oekraïense regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zullen vanaf morgen bij de Russische Federatie horen. De door Rusland benoemde autoriteiten in de regio's verzochten gisteren om toetreding. Ze vroegen Poetin officieel of hun gebieden ingelijfd kunnen worden door Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben.

Schijnvertoning

Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond.

"Dit kan onmogelijk worden gezien als een uitdrukking van de wil van het volk, maar het wordt wel zo geframed", zegt correspondent Eva Hartog erover.

Uitslag
Lees ook:
Uitslag 'nepreferenda' Oekraïne heeft flinke gevolgen: dit kan Poetin nu doen

Volgens de officiële uitslagen van de referenda heeft 98 procent van de stemmers in Loehansk voor toetreding gestemd. In Cherson stemde 87 procent voor en in Zaporizja ruim 93 procent. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent.

"Los van de uitslag is het proces natuurlijk onwerkelijk. Het is een schijnvertoning", vervolgt Hartog. "Maar het gaat om de formaliteit. Poetin breidt formeel de eigen grenzen uit in dat gebied. Hij probeert daarmee zijn eigen oorlog te rechtvaardigen."

Formele reden

Dat dat nu gebeurt komt volgens Hartog door het succesvolle tegenoffensief van Oekraïne. "Poetin probeert op een wanhopige manier om iets veilig te stellen. Het moet er sterk en imponerend uitzien, vandaar de 'referenda', officiële documenten en een speech. Om het gewicht te geven."

En het is ook chantage naar het westen, zegt Hartog. "Poetin heeft gezegd dat ze bereid zijn om Russisch gebied te verdedigen met elk middel dat Rusland heeft. Doordat deze gebieden straks bij Rusland horen, krijgt Poetin een formele reden om te escaleren."

Bekijk ook: Olaf Koens: 'Na schijnreferendum kans op verdere escalatie oorlog groot'

01:14