Ga naar de inhoud
'Russische schepen gezien'

Kustwacht Zweden: vierde lek in Nord Stream-pijpleiding

Eén van de lekken in de pijpleiding die eerder deze week werden gesignaleerd. Beeld © Defensie Denemarken

De Zweedse kustwacht heeft een vierde lek gesignaleerd in één van de Nord Stream-pijpleidingen in de Baltische Zee. Het gaat om een lek in Nord Stream 2, in de buurt van een groter lek in Nord Stream 1. Wanneer het lek ontdekt werd, is niet bekend.

Een woordvoerder van de Zweedse kustwacht zegt dat in de Zweedse krant Svenska Dagbladet. "Twee van de vier lekken zijn aangetroffen in de zogenoemde economische zone van Zweden", zegt hij. De andere twee werden gevonden in de Deense economische zone. Bij de pijpleidingen zijn maandag explosies gemeten.

Volgens Denemarken en Zweden deden de explosies zich buiten hun territoriale wateren voor. Het zou gaan om sabotage. Het vermoeden is dat Rusland daarvoor verantwoordelijk is.

Spoedberaad Veiligheidsraad

Morgen komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich over de lekkages te buigen. Rusland had om dat spoedberaad gevraagd en ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten.

Zoektocht
Lees ook:
Zoektocht naar 'saboteurs' Nord Stream in volle gang: 'Vooral onderzeeërs geschikt'

Bronnen zeggen tegen CNN dat Russische schepen maandag en dinsdag zijn gesignaleerd in de buurt van de plek in de Oostzee waar de leidingen op dat moment begonnen te lekken. Rusland ontkent de beschuldigingen: de Russische ambassade in de Verenigde Staten zegt juist dat begin deze week Amerikaanse oorlogsschepen zijn waargenomen in de buurt van de pijpleidingen.

Onherstelbaar?

De Duitse veiligheidsdiensten denken dat de schade aan de gaspijpleidingen onherstelbaar kan worden als de lekken niet snel worden gedicht. De Deense minister van Defensie heeft laten weten dat het één of twee weken gaat duren voordat inspecties uitgevoerd kunnen worden. Nu is dat nog te gevaarlijk vanwege de grote hoeveelheid gas in het zeewater.

Bekijk ook: Vitale infrastructuur op zee is kwetsbaar

02:26
Gevolgen
Lees ook:
Gevolgen lekkende Nord Stream voor milieu niet te overzien