Ga naar de inhoud
Gevolgen 'catastrofaal'

Miljoenen huizen zonder stroom in Florida door orkaan Ian

Een beeld van de ravage in Florida. Beeld © ANP / ZUMA Press Wire

Bijna 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven in Florida zitten zonder stroom door de gevolgen van orkaan Ian. Gouverneur Ron DeSantis zegt dat Ian waarschijnlijk schade aanricht in de hele staat en één van de zwaarste orkanen is die Florida ooit trof.

"Dit is een grote, en ik denk dat we allemaal weten dat er grote, grote gevolgen zullen zijn", sprak DeSantis. De overstromingen als gevolg van de orkaan zouden 'de ernstigste ooit zijn in het zuidwesten van de staat'.

Iets afgezwakt

In de uren nadat Ian bij het eiland Cayo Costa aan land kwam, zwakte de orkaan af van de op één na zwaarste categorie 4 naar uiteindelijk categorie 1. Daar horen windsnelheden bij tot 145 kilometer per uur. Ook die kunnen nog verwoestende gevolgen hebben: er wordt gewaarschuwd voor 'catastrofale overstromingen'.

De eerste beelden van de orkaan nadat die in Florida was aangeland:

Eerste beelden ravage Florida door orkaan Ian

01:11

De verwachting was al dat Ian boven land langzaam maar zeker zou afzwakken, maar de ernstige overlast zal vandaag nog de hele dag aanhouden. Daarna koerst Ian af op de staten Zuid- en Noord-Carolina en Virginia. Ook daar is intussen de noodtoestand uitgeroepen.

Luchtvaartmaatschappijen hebben bijna 2000 vluchten voor vandaag geannuleerd. In totaal zijn sinds dinsdag meer dan 5000 vluchten geschrapt.

'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Weerman Mike Seidel voor The Weather Channel schrijft op Twitter dat hij tijdens zijn decennialange carrière verslag heeft gedaan van meer dan 90 stormen, maar "nog nooit zoiets als orkaan Ian heeft meegemaakt".

Meteoroloog Nick Underwood van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die met een vliegtuig door het oog van de orkaan vloog, deelt beelden van die vlucht met de BBC.

Hij vloog door verschillende orkanen om metingen te verrichten maar zegt dat de vlucht gisteren met afstand de ruigste uit zijn carrière is. "Zulke zijwaartse bewegingen heb ik nog nooit meegemaakt." Bekijk het filmpje in zijn tweet hieronder:

Monsterorkaan
Lees ook:
Monsterorkaan tijdens je vakantie, Limburger Fouad is niet bang (zegt-ie)