Ga naar de inhoud
Water stijgt onverwacht snel

Zware orkaan Ian ramt in op Florida: vrees voor 'catastrofale overstromingen'

Ian houdt huis in Florida Beeld © EPA

Orkaan Ian is aan land gekomen in Florida, waar miljoenen mensen angstig afwachten hoeveel schade de storm zal aanrichten. Ian kwam aan wal in Cayo Costa, een eiland vlak voor de kust van de stad Fort Myers. De orkaan is een extreem zware categorie 4, met windsnelheden van wel 240 kilometer per uur.

Aan de westkust van Florida wordt melding gemaakt van overstromingen door opgestuwd zeewater. Een miljoen mensen zitten zonder stroom. Correspondent Erik Mouthaan: "Amerika houdt zijn hart vast. Dit is een enorme orkaan. Hoewel de storm afzwakt nu hij boven land is, kan hij de komende dag tot wel een halve meter regen dumpen op laaggelegen, plat land." 

Tornado's

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, roept inwoners van Florida op in hun huis te blijven omdat het water onverwacht snel kan stijgen, en er zelfs tornado’s zouden kunnen ontstaan. De verwachting is dat Ian morgen later op de dag aan de oostkust van Florida weer de zee opgaat. 

Ook toeristen in Orlando wordt aangeraden op hun hotelkamers te blijven, vertelt de Nederlander Fouad aan RTL Nieuws. De Amerikaanse president Biden heeft de noodtoestand uitgeroepen om hulpverlening snel op gang te laten komen. 

Orkaan Ian laat Cuba in puin achter: 'Ik ben alles kwijt'

01:14
Orkaan Ian laat Cuba in puin achter: 'Ik ben alles kwijt'

Ian eiste eerder deze week twee levens op Cuba. Op het hele eiland viel de stroom uit.

Orkaanseizoen

Het begin van de herfst is traditioneel het seizoen waarop in de VS veel orkanen plaatsvinden, vertelt Erik Mouthaan. "Het orkaanseizoen was tot nog toe vrij gemoedelijk. Dat kun je zien aan de naam Ian. Elk jaar worden orkanen van een naam voorzien, op alfabetische volgorde. Normaal rond deze tijd zijn ze al bij de M of de P aangekomen. Nu pas bij Ian". Maar dit kan wel eens een grote worden, zegt de correspondent.

Op Twitter zijn filmpjes te zien waarop de kracht van Ian duidelijk zichtbaar is:  

Florida is een dichtbevolkte staat, als is de regio Fort Myers minder dicht bebouwd dan Tampa, waar de storm aanvankelijk werd verwacht. Amerikaanse televisiezenders laten beelden zien van ondergelopen straten en boten die van hun ankers zijn gelicht.

Eerder was 2 miljoen mensen opgedragen hun huizen te verlaten, al is niet duidelijk hoeveel van hen dat ook daadwerkelijk deden.

Bekijk ook: Zo ontstaan orkanen

Een seizoen vol verwoestende stormen, zo ontstaan ze