Ga naar de inhoud
Kloof tussen arm en rijk

IMF slaat alarm om belastingplan Britse regering: 'Vergroot ongelijkheid'

De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng presenteerde het bekritiseerde plan vrijdag. Beeld © AFP

De plannen van de nieuwe premier Liz Truss om de kwakkelende Britse economie aan te jagen missen hun doel en zullen de ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk alleen maar erger maken, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF, dat toeziet op financiële stabiliteit in de wereld en landen in nood leningen verstrekt, uit zelden zulke directe en openhartige kritiek op een westers land met een grote economie zoals het VK.

De regering-Truss zet naast een tijdelijk plafond op de energierekening vooral in op forse belastingverlagingen voor bedrijven en hogere inkomens. Het hoogste tarief van de inkomstenbelasting moet worden geschrapt (de hoogste inkomens dus) en de overdrachtbelasting van huizen verlaagd.

Rijken
Lees ook:
Rijken nog rijker in Groot-Brittannië, economie en pond in zwaar weer

Bonussen voor bankiers

De vrees is dat uiteindelijk vooral rijkere mensen in het VK profiteren van de steunmaatregelen. "De aard van de Britse maatregelen zal waarschijnlijk de ongelijkheid vergroten", aldus een IMF-woordvoerder. Zo wil Truss bijvoorbeeld ook de bonussen voor bankiers weer ongelimiteerd toestaan, omdat ze denkt dat de concurrentiepositie van Londense banken dan sterker wordt.

Het steunpakket van de regering-Truss kost het land de komende zes maanden zeker 60 miljard pond, zo'n 67 miljard euro, maar zou daarna geld moeten opleveren. Het VK is bereid om daar tientallen miljarden extra voor te lenen. "Gezien de hoge inflatie in veel landen, waaronder het VK, raden we op dit moment geen grote en ongerichte fiscale pakketten aan", luidt de kritiek van het IMF.

Volgens het IMF druist de nieuwe Britse begroting in tegen het monetair beleid van de Britse centrale bank, die de Britse pond stabiel moet houden. Dat gaat niet goed: de pond zit in zwaar weer. Het gevolg daarvan is dat het leven in het VK nog duurder wordt, omdat de kosten van geïmporteerde producten, waaronder ook olie en gas, verder stijgen.

Bekijk ook: Kiezen tussen eten of verwarming: helpt Liz Truss de Britten uit de crisis?

02:00
Het dreigt een barre winter te worden voor veel gezinnen in Groot-Brittannië. De inflatie is zo hoog dat veel Britten moeten gaan kiezen tussen eten of een warm huis. Voor de nieuwe premier Truss wordt het een grote uitdaging deze crisis aan te pakken.