Ga naar de inhoud
'Ik ben alles kwijt'

Orkaan Ian houdt huis: heel Cuba zonder stroom, inwoners radeloos

Orkaan Ian laat Cuba in puin achter: 'Ik ben alles kwijt'

01:14

Heel Cuba zit in het donker. Orkaan Ian hield geweldig huis op het eiland, waardoor alle elektriciteit uitviel en enkele van de belangrijkste tabaksplantages verwoest werden.

De nationale elektriciteitsmaatschappij van het land met 11 miljoen inwoners is druk bezig om de elektriciteitsvoorziening weer op gang te brengen, maar dat gaat voorlopig erg moeizaam.

Oud elektriciteitsnetwerk

Een topman noemde het een uitzonderlijke gebeurtenis: 'zero elektriciteit'. "We zijn bezig om het systeem weer op te starten. Het is een proces dat veel tijd in beslag neemt, het moet met precisie gebeuren." 

Aanvankelijk viel door de orkaan bij een miljoen mensen de stroom uit, maar later stortte het totale elektriciteitsnetwerk in. Dat is al vrij oud, en vertoont al jaren mankementen.

Orkaan
Lees ook
Orkaan Ian koerst richting Florida terwijl heel Cuba zonder stroom zit

Overstromingen en ingestorte huizen

Tienduizenden mensen moesten in de provincie Pinar del Río worden geëvacueerd vanwege overstromingen. Wegen zijn beschadigd, veel huizen stortten in en talloze bomen vielen om.

"Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt", zegt de 56-jarige Ana Julia Gomez tegen The Guardian, terwijl ze naar de puinhopen kijkt van wat eens haar huis was. "Ik ben alles kwijt, er is niets meer van over." 

"Het was apocalyptisch, een echte ramp", zegt Hirochi Robaina, eigenaar van de internationaal befaamde tabaksplantage die zijn naam draagt. Een groot deel van de tabaksoogst is verloren gegaan.

Zeldzame
Lees ook
Zeldzame demonstratie tegen regime in Cuba: duizenden op de been

Twee doden

Tot nu toe zijn er in het westen van Cuba, waar Ian de meeste schade veroorzaakte, twee doden gemeld, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot het dodental is. Dat de schade enorm is, is wel duidelijk, en dat mag desastreus genoemd worden voor een land dat toch al te maken heeft met een enorme economische crisis.

Pas als het weer licht is - in Cuba is het nu vroeg in de morgen - zal de ware grootte van de catastrofe duidelijk worden.

Voor
Lees ook
Voor het eerst: meteorologen filmen orkaan van binnenuit met drone

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore