Ga naar de inhoud
Met zwembad en 3D-bioscoop

In beslag genomen jacht rijke Rus nu voor bijna 40 miljoen euro geveild

Het ruim 70 meter lange jacht dat dit voorjaar in beslag werd genomen. Beeld © ANP / SIPA USA

Het jacht van een steenrijke Rus dat dit voorjaar in beslag werd genomen, is gisteren voor bijna 40 miljoen euro verkocht. Het is voor het eerst dat zo'n jacht dat door Europese sancties aan de ketting werd gelegd, wordt verkocht. De opbrengst gaat naar een Amerikaanse zakenbank, niet naar Oekraïne.

Het gaat om Axioma, een jacht van ruim 70 meter dat tot begin dit jaar nog van de Russische zakenman Dmitrij Pumpianski was. Hij is volgens Groot-Brittannië een van Poetins nauwste bondgenoten.

Aandelen Rus bevroren

Zijn schip werd in maart in Gibraltar in beslag genomen nadat de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan daarom had verzocht. Het bedrijf van Pumpianski, een producent van oliepijpleidingen, stond bij de bank in het krijt. Door de Europese sancties vanwege de oorlog in Oekraïne werden de aandelen van Pumpianski vervolgens bevroren.

Woedende
lees ook:
Woedende Oekraïense matroos saboteert jacht steenrijke Rus op Mallorca

Sinds het begin van de oorlog dringen autoriteiten erop aan om de jachten van rijke Russen wereldwijd aan de ketting te leggen. Verschillende steenrijke Russen zijn hun plezierboten daardoor al kwijtgeraakt.

Half miljoen voor alcohol aan boord

Het Britse veilinghuis dat de veiling organiseerde maakte vorige maand al bekend dat in totaal 63 biedingen waren binnengekomen. JP Morgan hoopte ruim 74 miljoen euro voor het jacht te krijgen, maar de verwachting was van tevoren al dat het jacht voor minder zou worden verkocht.

De bijna 40 miljoen euro is overigens exlcusief een aantal extra's. Voor de wijn en andere alcoholvoorraad aan boord zou nog eens een half miljoen euro zijn geboden.

Aan boord van Aximona is een zwembad, 3D-bioscoop, sportzaal en jacuzzi te vinden. Wie het jacht heeft gekocht is niet duidelijk.

Wie
Lees ook:
Wie is verantwoordelijk voor explosies Nord Stream? De eerste vingers wijzen naar Rusland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore