Ga naar de inhoud
'Vooral afschrikking'

Russische checkpoints bij grens, reservisten tegengehouden

Russische mannen lopen Georgië in na de grens te zijn overgestoken. Beeld © ANP

Rusland zet checkpoints op aan de grens met buurland Georgië om te voorkomen dat reservisten het land ontvluchten. Bij de checkpoints worden mensen die de grens willen oversteken gescreend om te zien of zij een oproep voor het leger hebben ontvangen. Is dat het geval, mogen ze het land niet verlaten.

De Russische veiligheidsdienst FSB bevestigt tegenover Russische media dat het mensen naar de grens met Georgië heeft gestuurd 'voor het geval reservisten door de checkpoints' heen willen breken. Sinds de aankondiging van president Poetin dat 300.000 reservisten een oproep voor het leger konden verwachten, staat er een lange rij voor de grensovergang met Georgië.

Correspondent Eva Hartog was de afgelopen dagen bij de grensovergang met Georgië en sprak met mensen die Rusland ontvluchten:

Vluchten voor oproep leger: Russen massaal naar Georgië

03:17
Vluchten voor oproep leger: Russen massaal naar Georgië.

Lokale Russische autoriteiten bevestigen bovendien dat zij daar een checkpoint hebben opgezet.

'Vluchtende reservisten afschrikken'

Er gaan berichten dat zulke checkpoints ook aan de grens met Kazachstan en op de internationale luchthavens rondom Moskou zijn opgetuigd. Een Russische mensenrechtenadvocaat deelt op Telegram een foto van de afwijzingspapieren die een reservist kreeg, toen hij probeerde de grens over te steken:

Correspondent Eva Hartog denkt dat het vooral bedoeld is om vluchtende reservisten af te schrikken. "Zodat mensen überhaupt niet meer naar de grens gaan, want daar staat een hele lange file. En het ontmoedigen werkt. Ik lees van jonge mannen die al aan het kijken zijn waar er wordt gescreend en waar niet."

Tegengehouden

Tot nu toe zijn er pas een paar gevallen bekend van mensen die zijn tegengehouden. "Ook omdat veel mensen die proberen te vluchten nog geen oproep hebben gehad, maar nu alvast vertrekken voor het geval ze er later een krijgen", zegt Hartog. "De komende dagen gaan we zien hoeveel reservisten er op deze manier uitgepikt worden."

Dan zal volgens Hartog ook blijken of het bij een paar willekeurige checkpoints blijft, of dat Rusland de actie uitbreidt naar meer grensovergangen.