Ga naar de inhoud
Finland en Estland in trek

30 procent meer Russen naar Europese Unie sinds afkondigen mobilisatie

Russische reizigers arriveren per touringcar bij een grensovergang in Finland. Beeld © AFP

Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over, 30 procent meer dan een week eerder.

De meeste Russen reisden naar Finland en Estland. De afgelopen vier dagen kwamen 30.000 Russische burgers in Finland aan.

Stijgende aantallen

Ook andere buurlanden van Rusland melden stijgende aantallen Russen die er hun toevlucht zoeken sinds de mobilisatie. Al bijna 100.000 Russen reisden naar buurland Kazachstan. In Georgië arriveren al twee keer zoveel Russen als voorheen. Correspondent Eva Hartog was bij de grens tussen Rusland en Georgië en zag afgelopen weekend hoe veel Russen de mobilisatie proberen te ontlopen:

Vluchten voor oproep leger: Russen massaal naar Georgië

03:17

Frontex gaat ervan uit dat zich de komende tijd nog meer Russen zullen melden bij grensovergangen met EU-landen als gevolg van de mobilisatie. Op langere termijn verwacht de organisatie dat meer mensen vanuit Oekraïne en Rusland illegaal de EU proberen binnen te komen. Frontex verwacht dat dat ook zal gebeuren als Rusland de grenzen gaat sluiten voor dienstplichtigen.

Opvang deserteurs

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, kwamen ruim 1,3 miljoen Russen naar de EU over land en reisden er 1,27 miljoen Russen ook weer terug. In de EU is discussie over het opvangen van Russische deserteurs. Als het aan Polen en de Baltische staten ligt, komt er niemand meer binnen. Andere landen, waaronder Nederland, zijn er niet voor om de grenzen te sluiten. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei vrijdag dat gevluchte reservisten een asielaanvraag kunnen indienen.

Russen
Lees ook:
Russen die dienstplicht ontvluchten niet overal in EU welkom

'Dienstweigeraars welkom in VS'

Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zegt dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land. Het land zal 'iedere asielaanvraag apart beoordelen, ongeacht de nationaliteit'.

Volgens het Witte Huis is de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin niet populair onder de bevolking. Veel mensen zouden vluchten naar het buitenland om niet te worden opgeroepen voor het leger, stellen de Amerikanen.