Ga naar de inhoud
Maksym Kononenko

Oekraïne ontslaat ambassadeur in Nederland, reden onbekend

Maksym Kononenko was sinds februari ambassadeur van Oekraïne in Nederland. Beeld © ANP

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat vandaag naar buiten gebracht zonder een reden te geven voor het ontslag.

Kononenko bood 16 februari zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander aan, bij het begin van zijn ambassadeurschap. Kort erna viel Rusland zijn land binnen. Als ambassadeur onderhield hij toen contact met het Nederlandse kabinet.

Ambassadeur Kononenko had gisteren nog een ontmoeting met een vertegenwoordiger van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze spraken over Oekraïense vluchtelingen in Nederland, meldde Kononenko op Twitter.

'Vreedzame toekomst'

Daar liet hij een dag later ook weten dat zijn 'diplomatieke missie voorbij is'. "Dit is niet het einde", schrijft hij in zijn bericht. Kononenko stelt verder dat Nederland zijn land sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft gesteund. "En ik ben zeker van dat dat zo zal blijven. Want wij delen dezelfde waarden, we vechten samen voor een vreedzame toekomst op dit continent."