Ga naar de inhoud
Vereerd en verguisd

Staatsbegrafenis Japanse oud-premier Abe: rouw, maar ook protesten

De weduwe van Abe draagt de urn met daarin de as van haar man. Beeld © EPA

De in juli vermoorde Japanse oud-premier Shinzo Abe heeft in Tokio een staatsbegrafenis gekregen. En daar was niet iedere Japanner even blij mee. 

Voor de uitvaart waren 4300 gasten bijeengekomen in de sportarena Nippon Budokan, onder wie de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Bij de sporthal kwamen voor de plechtigheid duizenden mensen bijeen om Abe de laatste eer te bewijzen. 

Urn binnengedragen

Shinzo Abe werd 67 jaar oud. Hij werd kort na zijn dood gecremeerd en er was al een boeddhistische plechtigheid. Zijn weduwe Akie, gekleed in een traditionele zwarte kimono, droeg vanmorgen de urn met de as van Abe de arena binnen terwijl er saluutschoten klonken.

Staatsbegrafenis
Lees ook
Staatsbegrafenis Japanse oud-premier Abe gaat flink wat kosten: 11,8 miljoen euro

Een staatsbegrafenis wordt vrijwel uitsluitend georganiseerd voor leden van de keizerlijke familie. Het komt vrijwel nooit voor dat dit voor een politicus wordt gedaan. Voor de plechtigheid van vandaag waren zeker 20.000 politieagenten in de weer. 

Schandalen

Abe was de langst regerende premier van het land en werd beschouwd als een groot staatsman die Japan stabiliteit en internationaal aanzien gaf. Hij was in Japan ook verwikkeld in schandalen en veel Japanners zouden de plechtigheid te veel eer en weggegooid geld vinden.

De staatsbegrafenis kost zo'n 11,8 miljoen euro. Dat leidde de afgelopen weken al tot protesten, en ook vandaag was dat het geval. Honderden demonstranten gingen de straat op, waarbij zij luidkeels hun ongenoegen uitten. 

Bekijk ook - In beeld: luide knallen voordat oud-premier Abe in elkaar zakt

00:47
Abe werd neergeschoten tijdens een speech. Omstanders hebben het moment op beeld vastgelegd.