Ga naar de inhoud
'Gevaar voor scheepvaart'

Russische pijpleidingen naar Europa: één stopte al, nu lekt de ander

Een schip dat werd gebruikt bij de aanleg van Nord Stream 2, ter illustratie. Beeld © ANP / DPA

Gaspijpleiding Nord Stream 1 van Rusland naar Duitsland ligt al wekenlang stil. Maar sinds gisteren is het ook foute boel met Nord Stream 2. Deze gaspijpleiding, die nog niet officieel in gebruik is genomen, lekt. Dat veroorzaakt een gevaar voor de scheepvaart.

De lekkage kwam gisteren aan het licht door een sterke daling van de druk in de pijpleiding. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk, daar wordt onderzoek naar gedaan. Vannacht werd duidelijk dat ook de druk in Nord Stream 1 daalde. Hoe dat precies zit is niet duidelijk, de pijpleiding ligt immers al wekenlang stil. 

Veiligheidszone rond Deens eiland

De Deense autoriteiten melden dat er in de Oostzee, waar de gaspijpleiding doorheen loopt, sprake is van een gaslek. Schepen zijn daarom gevraagd om afstand te houden van het eiland Bornholm, waar een veiligheidszone is ingesteld.

Rusland
Lees ook:
Rusland houdt gaspijpleiding Nord Stream 1 langer dicht

Nord Stream 2 zou eigenlijk dit jaar in gebruik genomen moeten worden, maar een paar dagen voor de Russische inval van Oekraïne besloot Duitsland het goedkeuringsproces stop te zetten. Via Nord Stream 2 kon de hoeveelheid Russisch gas naar Duitsland worden verdubbeld.

Nord Stream 1 is al weken dicht. Volgens Rusland komt dat door technische problemen. De Europese Commissie beschuldigt het Russische staatsbedrijf Gazprom er juist van de gasstroom 'onder valse voorwendselen' stopgezet te hebben.

'Politiek drukmiddel'

Ook Europese leiders zien het dichtdraaien van de Russische gaskraan vooral als politiek drukmiddel. De Europese Unie heeft tal van sancties tegen Rusland ingevoerd wegens de oorlog in Oekraïne, en dit zou een vergelding zijn.

De gasprijzen in Europa stegen deze zomer na de eerste aankondiging van het ongeplande onderhoud aan Nord Stream 1 tot recordhoogtes.

Rusland
Lees ook:
Rusland blijft gaslevering Duitsers dwarsbomen met winter in aantocht