Ga naar de inhoud
Ophef in schaakwereld

Wereldkampioen schaken beschuldigt 19-jarige openlijk van valsspelen

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen tijdens een toernooi vorige maand. Beeld © ANP / AFP

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen heeft de Amerikaan Hans Niemann (19) voor het eerst openlijk beschuldigd van valsspelen. 'Ik geloof dat Niemann vaker vals heeft gespeeld dan hij heeft toegegeven', schrijft de Noorse grootmeester in een verklaring. 'We moeten meer doen om vals spelen tegen te gaan.'

De rel die de schaakwereld al weken in zijn greep heeft, begon eerder deze maand tijdens het toernooi om de Sinquefield Cup in St. Louis. Carlsen (31) verloor in de derde ronde heel verrassend van Niemann en trok zich daarna terug uit het toernooi.

Online toernooi gestaakt

Kortgeleden staakte hij op een online toernooi zijn partij tegen Niemann na één zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Dat leidde tot verontwaardiging. De internationale schaakbond FIDE sprak Carlsen aan op zijn gedrag.

Valsspelen
Lees ook:
Valsspelen bij schaken: 'Geen doping maar slimme snufjes'

"De wereldkampioen heeft een morele verantwoordelijkheid die past bij zijn status, want hij wordt gezien als een mondiale ambassadeur van het schaken", schreef de bond. "Zijn acties hebben impact op de reputatie van collega's, op de sportieve resultaten en kunnen mogelijk onze sport beschadigen."

'Mijn beeld volledig veranderd'

Carlsen lichtte zijn kritiek gisteravond toe in de verklaring. "De progressie van Niemann is ongewoon en in het toernooi om de Sinquefield Cup kreeg ik al snel de indruk dat hij helemaal niet gespannen was en ook niet geconcentreerd bij cruciale posities in de partij, terwijl hij mij compleet weg speelde op een manier waartoe slechts een handvol schakers in staat is. Deze partij veranderde mijn beeld van hem volledig."

Hoe Niemann precies zou hebben valsgespeeld maakt Carlsen niet duidelijk. In dit artikel legde EditieNL vorige week wel uit op wat voor manieren schakers vals kunnen spelen. 

Niemann gaf eerder toe als kind te hebben gefraudeerd in online partijen. Het verhaal gaat dat hij mogelijk met zendertjes werkt of via een hack inzicht had gekregen in de voorbereiding van Carlsen, al is daar geen duidelijk bewijs voor.

Schaakrobot
Lees ook:
Schaakrobot breekt vinger van 7-jarige tegenstander