Ga naar de inhoud
Mobilisatie Rusland

Moet Oekraïne vrezen na mobilisatie Russen? 'Zorgen zijn er, want de massa is groot'

Demonstrant tegen mobilisatie wordt opgepakt. Beeld © ANP

Sociale media staan vol beelden van dronken en vechtende mannen die worden gemobiliseerd voor het Russische leger. De mobilisatie lijkt chaotisch te verlopen, maar president Poetin hoopt dat de honderdduizenden nieuwe militairen Rusland de overwinning zullen bezorgen.

Poetin kondigde de mobilisatie woensdag aan: in ieder geval 300.000 reservisten moeten worden klaargestoomd voor de oorlog in Oekraïne. Maar volgens sommige experts worden er veel meer Russen opgeroepen, soms zonder enige militaire ervaring. 

Tij keren

In de door de Russen bezette gebieden in Oekraïne zouden inmiddels ook Oekraïners worden gerekruteerd om tegen Kiev te vechten. En ook tijdens de bespreking van Poetin vandaag met president Loekasjenko, zijn bondgenoot uit Belarus, gaat het mogelijk over de mobilisatie van militairen daar. 

Het is duidelijk, Poetin wil met meer manschappen proberen om het tij voor Rusland te keren in Oekraïne. Toch is nog veel onduidelijk over wie er straks precies naar het front gaan en of zij het verschil kunnen maken.

Bekijk ook: Russen vluchten massaal naar Georgië

03:17
Correspondent Eva Hartog ziet bij de grens met Georgië vluchtende Russen.

De mobilisatie gebeurt in ieder geval niet zonder slag of stoot: Russische mannen proberen al dagen halsoverkop het land uit te komen en in verschillende delen van Rusland zijn protesten uitgebroken. Rusland zou nu zelfs willen voorkomen dat mannen die opgeroepen worden voor mobilisatie het land mogen verlaten.

"Het lijkt op een ongeorganiseerde bende", zegt Patrick Bolder, defensiedeskundige van denktank HCSS. "Je hoort natuurlijk vooral over de excessen. Maar dat zijn er zoveel dat er toch wel een kern van waarheid in moet zitten."

Bolder ziet vooral dat er na dat afkondiging vanuit Moskou veel mis gaat in de uitvoering in de Russische regio’s. "Daar kijken ze vooral naar de aantallen die gehaald moeten worden. Maar je ziet dat er ook allerlei mensen worden opgeroepen die helemaal geen reservist zijn, zoals studenten."

Arm Dagestan is hofleverancier

Het lijkt erop dat veel van de soldaten en reservisten uit de armere gebieden in Rusland worden gehaald, uit het noorden van de Kaukasus en het oosten van Rusland, ver weg van Moskou.

Het straatarme Dagestan is volgens de BBC al hofleverancier van het hoogste aantal in Oekraïne gedode Russische militairen. Dat zijn er tien keer zoveel als het aantal gedode militairen dat afkomstig is uit Moskou, waar de bevolking ook nog eens vijf keer zo groot is.

Mobilisatie
Lees ook:
Mobilisatie is chaos: Russische mannen vluchten massaal, overal protesten

Mocht het Poetin lukken om toch 300.000 man te mobiliseren, dan is dat een enorm aantal. Tot nu toe heeft Rusland een kleine 200.000 man ingezet voor de oorlog in Oekraïne. Van de nieuwe lichting zal overigens niet iedereen gaan vechten aan het front; een deel zal worden ingezet voor ondersteunende- en logistieke taken.

Weinig tot geen ervaring

De Russen die nu worden opgeroepen moeten dan nog wel worden klaargestoomd voor de strijd. Sommige reservisten hebben maar weinig of zeer gedateerde militaire ervaring. In theorie zou de voorbereiding weken of zelfs maanden moeten duren, maar het is maar de vraag of zij die tijd krijgen. Ook over de kwaliteit van wapens en materieel waarmee zij tegen Oekraïne moeten vechten, bestaan twijfels.

Hoewel Rusland op papier een gedeeltelijke mobilisatie heeft afgekondigd, geldt er in Oekraïne al een algehele mobilisatie. Oekraïne heeft in theorie tot een miljoen soldaten ter beschikking. Maar in Rusland is dat het 25-voudige, dus op aantallen zal Oekraïne de oorlog niet winnen.

Rusland
Lees ook:
Rusland mobiliseert in bezet gebied nu ook Oekraïners om mee te vechten

Maar dat Rusland nu zoveel reservisten laat aantreden is volgens defensiedeskundige Bolder niet per se een voordeel voor Moskou. "Zo'n massa is ook een grote last: ze moeten gevoed, gekleed en opgeleid worden. Ze kunnen reguliere soldaten in de weg staan. Als ze dan ook nog eens slecht voorbereid en slecht gemotiveerd zijn, zijn zij vooral een blok aan het been."

Als Rusland nog meer slecht voorbereide soldaten dan nu al zijn opgeroepen naar het front stuurt, krijg je volgens Bolder taferelen vergelijkbaar met de Eerste Wereldoorlog. "Daar werden hordes militairen gewoon het slagveld opgestuurd. Dat is natuurlijk helemaal desastreus voor de motivatie."

Poetin
Lees ook
Poetin bemoeit zich persoonlijk met oorlog, hield terugtrekking Cherson tegen

Het bevel tot mobilisatie van president Poetin kwam kort nadat Oekraïne een succesvol offensief in het noordoosten had ingezet. Dat offensief gaat volgens Bolder nog steeds gestaag door, al is de terreinwinst niet enorm.

Drassige grond

Over dat stand van zaken in het zuidoosten, rond Cherson, is volgens Bolder vanwege tactische overwegingen maar weinig bekend. In het noorden is aanvallen voor Oekraïne lastiger geworden omdat zware voertuigen vanwege de drassige grond, veroorzaakt door slecht weer, vaker op de wegen moeten blijven.

De gedeeltelijke mobilisatie van 100.000 reservisten in Rusland is volgens Bolder voor Oekraïne niet direct een game changer, maar zorgen zijn er wel. "Oekraïne kan er voor kiezen om het gebied wat ze nu hebben heroverd te bewaken. Maar ze kunnen ook gebruik maken van het moment dat uitgeputte de soldaten, die al maanden vechten, worden afgelost door de eerste reservisten, om juist dan aan te vallen."

Wie
Lees ook:
Wie is er nog veilig voor de mobilisatie? 'Rusland zoekt soldaten in arme regio's'

De Oekraïense president Zelenski zal volgens Bolder zeker proberen om de Russische mobilisatie aan te grijpen om weer meer wapens van het Westen te vragen.

"Of zij zelf nog meer soldaten moeten of kunnen mobiliseren, daar hoor je heel weinig van. Een ding is zeker: zij zijn wél gemotiveerd om te vechten."

Bron: RTL Nieuws