Ga naar de inhoud
Motief onbekend

13 doden, 21 gewonden: schutter Russisch schooldrama was oud-leerling

Geëvacueerde leerlingen staan buiten de school en volgen de ontwikkelingen. Beeld © EPA

Bij een schietpartij in een school in de Russische stad Izjevsk zijn zeker 13 doden gevallen, onder wie zeven kinderen, melden autoriteiten ter plaatse. Er zijn ook 21 gewonden te betreuren.

De schutter, een oud-leerling van de school, sloeg na de schietpartij de hand aan zichzelf. Wat zijn motief was, is niet duidelijk. Het gaat om een man van in de dertig.

Twee pistolen

Onder de zes gedode volwassenen zijn twee beveiligers en twee leraren. Er zijn veertien kinderen en zeven volwassenen gewond geraakt. De schutter zou volgens het Russische persbureau Tass twee automatische pistolen bij zich gehad hebben. 

De meeste studenten en leraren waren al snel uit het gebouw van School 88 geëvacueerd. Op de school zitten zo'n 1000 leerlingen en werken 80 leraren.

In deze video is de angst bij de leerlingen duidelijk zichtbaar. Let op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Paniek op school in Rusland, kinderen verstoppen zich voor schutter

00:58

Video's

Ook op Russische media zijn video's te zien die in de school gemaakt zijn. Op een ervan ligt bloed op de grond. Kinderen zitten gehurkt onder bureaus, en er zit een kogelgat in een van de ramen.

Politieonderzoekers hebben een video online gezet waarop de dode schutter te zien is. Hij heeft een T-shirt aan met daarop een rood hakenkruis en draagt een bivakmuts. Het onderzoeksteam onderzoekt of de schutter neofascistische of neonazistische opvattingen had.

Rouwperiode

De stad Izjevsk, met zo'n 650.000 inwoners, ligt ongeveer 950 kilometer ten oosten van Moskou. De gouverneur van de regio heeft tot 29 september een rouwperiode aangekondigd. 

De Russische president Poetin heeft zijn medeleven betoond. Hij omschrijft het schietincident als een 'terroristische daad door een persoon die blijkbaar tot een neofascistische organisatie of groep behoort', zegt een woordvoerder van het Kremlin.

Meerdere schietpartijen op scholen

Rusland is in de recente jaren opgeschrikt door meerdere fatale schietincidenten op scholen. In april dit jaar werden twee kinderen en een leraar doodgeschoten op een kleuterschool in de Russische regio Oeljanovsk.

In 2021 vielen negen doden op een school in de stad Kazan en zes doden op een universiteit in de stad Perm. In 2018 schoot een jongen in de Krim 19 medeleerlingen dood, waarna hij een eind maakte aan zijn eigen leven.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week