Ga naar de inhoud
Vrijgelaten

Russen mishandelden Britse huurling maandenlang: 'Moest kiezen tussen snelle of mooie dood'

Aiden Aslin kort na zijn vrijlating.

Aiden Aslin, de Britse huurling die vorige week deel uitmaakte van een gevangenenruil met Rusland, zegt dat hij tijdens zijn vijf maanden gevangenschap zwaar is mishandeld. Een bewaker die hem met een mes bewerkte, vroeg hem te kiezen tussen 'een snelle en een mooie dood'.

Dat zegt de 28-jarige Aslin in een vraaggesprek met de Britse krant The Sun. Hij werd, vechtend in het Oekraïense leger, in april opgepakt bij het beleg van de stad Marioepol. Hij zegt dat hij ervan uitging dat zijn dagen geteld waren toen de Russen erachter kwamen dat hij Brits was.

Oor afsnijden

Bij die eerste ondervraging kreeg hij klappen na elk antwoord dat hij gaf. "Ik had niet gedacht dat ik het zou overleven." Ook zouden zijn belagers hebben gedreigd één van zijn oren af te snijden.

De bewaker die hem vroeg of hij een snelle of een mooie dood verkoos, had zich aan hem voorgesteld met de woorden: "Ik ben je dood." Toen Aslin vroeg om een snelle dood, zei de man: "Nee, het wordt een mooie dood, en ik ga ervoor zorgen dat je die krijgt."

Rusland
Lees ook:
Rusland laat tien in Oekraïne gevangen buitenlanders vrij

Na zijn aanhouding werd Aslin afgevoerd naar de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Daar werd hij berecht door een tribunaal. Samen met twee medegevangenen, onder wie een andere Brit, kreeg hij begin juni de doodstraf opgelegd

Zaak van overleven

"Toen ik dat hoorde, wilde ik huilen. Maar ik kon het niet meer. Het was letterlijk een zaak van overleven geworden. Je bent overgeleverd aan die lui en je doet wat ze je opdragen, anders zijn de gevolgen voor jou."

Het grootste deel van zijn gevangenschap zat hij met vier man opgesloten in een tweepersoonscel, zegt Aslin. Er was geen wc: ze moesten hun behoefte doen in flessen.

Volkslied meezingen

Het Russische volkslied werd achter elkaar afgespeeld tot de gevangenen het konden meezingen. Dat moesten ze elke ochtend uit volle borst doen, vertelt Aslin. "Als je niet meedeed, werd je gestraft. Dan kreeg je een pak slaag." 

Aslin heeft sinds 2018 een Oekraïense vriendin en had in haar land een nieuw bestaan opgebouwd. Hij was onderdeel van de groep van tien gevangenen die afgelopen woensdagavond na tussenkomst van Saoedi-Arabië werden vrijgelaten. Onder hen waren vijf Britten. Meer over de gevangenenruil in deze video:

Grote ruil krijgsgevangenen: Oekraïense soldaat kust de grond

01:15
Woensdag werden tien buitenlanders die hadden meegevochten aan Oekraïense kant vrijgelaten en ook ruim 200 Oekraïense militairen. Rusland kreeg 54 piloten en officieren terug en een pro-Russische Oekraïense politicus.