Ga naar de inhoud
Golf van onrust

President Iran wil dat 'resoluut' wordt ingegrepen tegen demonstranten

Ebrahim Raisi tijdens een persconferentie in New York. Beeld © AFP

De ultra-conservatieve Iraanse president Ebrahim Raisi zegt dat er 'resoluut' zal worden opgetreden tegen de golf van onrust die het land al dagen in zijn greep houdt.

Hij wil dat er keihard wordt ingegrepen bij protesten, die hij betitelt als 'rellen door tegenstanders van de veiligheid en vrede'.

De protesten en het keiharde optreden van de veiligheidsdiensten hebben volgens officiële cijfers aan ten minste 41 mensen het leven gekost. Mensenrechtenorganisaties zeggen evenwel dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. De politie schiet onder meer met scherp op betogers.

Mahsa Amini

Honderden mensen zijn gearresteerd sinds de demonstraties begonnen op 16 september, de dag dat Mahsa Amini overleed.

Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en zou daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

Zie ook: 'Wat vrouwen in Iran doen, is enorm dapper'

02:27

Op het matje geroepen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran heeft vandaag de Britse ambassadeur op het matje geroepen vanwege het 'vijandige karakter' van in Londen gevestigde Perzische media. Ook de ambassadeur van Noorwegen werd ontboden vanwege uitlatingen van de parlementsvoorzitter.