Ga naar de inhoud
Nog vermisten

Dodental gezonken migrantenboot bij Syrië opgelopen naar 94

Rouw om een slachtoffer van het bootdrama. Beeld © AFP

Het dodental als gevolg van het zinken van een migrantenboot voor de Syrische kust donderdag is verder opgelopen. Tot nu zijn 94 doden geteld.

Gisteren spoelden er aan de Syrische kust opnieuw lichamen aan. Zeker twintig mensen zijn gered en liggen in ziekenhuizen in Syrië. Mogelijk zaten er in totaal zo'n 120 tot 150 mensen op het vaartuig, vertelden overlevenden.

Dodelijkste drama

Volgens plaatselijke media vertrok het schip dinsdagochtend vanuit de Libanese stad Tripoli, niet ver van de Syrische grens, richting Cyprus. Volgens de VN waren er mensen van verschillende nationaliteiten aan boord, onder wie veel Syriërs, Libanezen en Palestijnen. Persbureau Reuters meldt dat het om het dodelijkste drama met een migrantenboot vanuit Libanon ooit gaat.

De boot zou 45 kilometer noordelijker bij het Syrische eiland Arwad al gezonken zijn. Hoe dat kon gebeuren is niet duidelijk. De eerste lichamen en overlevenden werden opgepikt door Syrische vissers, die de autoriteiten in de Syrische haven Tartus alarmeerden.

Reders
Lees ook
Reders móeten bootvluchtelingen redden, maar havens blijven gesloten

Economische crisis

Libanon heeft de laatste tijd een piek in de emigratie gezien als gevolg van een diepe economische crisis en bovendien is de afgelopen tien jaar een groot aantal Syrische vluchtelingen in het kleine Libanon neergestreken. 

Het aantal mensen dat Libanon over zee verliet of probeerde te verlaten, verdubbelde volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN in 2021 bijna ten opzichte van 2020 en steeg in 2022 opnieuw met meer dan 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Migrantendrama
Lees ook
Migrantendrama Marokko: 'Hekbeklimmers begraven zonder onderzoek'