Ga naar de inhoud
Ruim 700 arrestaties

Dodental protesten Iran loopt op na dood ongesluierde vrouw

Protesten in hoofdstad van Iran Teheran. Beeld © EPA

Bij protesten in Iran deze week, zouden al tientallen doden zijn gevallen en ruim 700 mensen zijn opgepakt. Dat schrijven Iraanse staatsmedia. In het land wordt al een week geprotesteerd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

Volgens Iraanse media zijn 35 doden gevallen bij de protesten, maar mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights zegt dat al zeker vijftig mensen om het leven zijn gekomen. In de noordelijke provincie Gilan zouden 739 mensen zijn opgepakt, onder wie zestig vrouwen.

Hardhandige zedenpolitie

Amini werd vorige week dinsdag gearresteerd door de zedenpolitie. Ze zou haar hoofddoek niet op de juiste manier hebben gedragen. De politie zou haar hebben mishandeld, waarna ze overleed.

Iraanse autoriteiten ontkennen een hardhandige aanpak van de zedenpolitie en zeggen dat de vrouw aan een hartaanval is overleden. Volgens de familie van Amini was ze gezond en leed ze niet aan een hartaandoening.

Shahid
Lees ook:
Shahid protesteert iedere dag in Iran: 'Ik ben geslagen, mijn vriend heeft een gebroken arm'

De dood van de vrouw werd vrijdag bekend, waarna woedende mensen de straat op gingen. Demonstranten stellen dat Amini een fatale klap op haar hoofd heeft gekregen van de politie.

Vrouwen knippen bij de protesten hun haar af en steken hun hoofddoek in brand, om hun onvrede over Amini's dood en de shariawetgeving te uiten. De betogingen gaan ondertussen onverminderd door, ook vandaag was er protest in Iran:

Bekijk ook: Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27