Ga naar de inhoud
Arrestaties

Opnieuw demonstraties in Russische steden tegen mobilisatie, al 700 arrestaties

Een betoger wordt opgepakt in Moskou Beeld © ANP

In verschillende steden in Rusland zijn vandaag opnieuw mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne. Er komen beelden en berichten over demonstraties uit steden in het uiterste oosten van het land, zoals Novosibirsk, Tomsk en Irkoetsk, waar het nu al avond is. Maar ook in Moskou worden nu al betogers op straat gezien en gearresteerd.

De actievoerders lopen met borden met daarop teksten als 'wij zijn geen vlees'. In totaal 32 steden zou zijn gedemonstreerd, waarbij zeker 700 mensen zijn opgepakt. 

Nieuwe protesten

In Moskou en Sint Petersburg worden vanavond nieuwe protesten verwacht tegen het besluit van de Russische regering om 300.000 reservisten op te roepen voor de oorlog in Oekraïne. 

Wie
Lees ook:
Wie is er nog veilig voor de mobilisatie? 'Rusland zoekt soldaten in arme regio's'

De Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info meldde dat na de betogingen van woensdagavond in 38 steden in totaal 1386 mensen waren opgepakt. Vooral in Sint-Petersburg (541 arrestaties) en Moskou (509 aanhoudingen) werden veel mensen opgepakt. 

Verschillende bronnen berichten dat mensen die worden opgepakt bij demonstraties door de ordetroepen gedwongen worden zich te melden bij de rekruteringsstations.

Russen protesteren tegen oorlog: 'Stuur Poetin naar de loopgraven'

01:29

Woensdagochtend kondigde de Russische president Poetin de 'gedeeltelijke mobilisatie' aan. 300.000 mannen met gevechtservaring werden opgeroepen om te vechten in Oekraïne, waar het Russisch leger de laatste weken enorme verliezen leed.

Tot nu toe vocht Rusland de oorlog alleen met beroepsmilitairen en ging het Kremlin tot het uiterste om met grote geldbedragen vrijwilligers te lokken. Nu worden de mannen gedwongen, en dat leidt tot protest.