Ga naar de inhoud
Minister van Justitie

Drie Nederlanders aangehouden voor bedreigen Belgische minister

Vincent Van Quickenborne. Beeld © Shutterstock

Op verzoek van België zijn vannacht drie mensen aangehouden in Den Haag en Leidschendam. Ze worden verdacht van het bedreigen van de Belgische minister Vincent Van Quickenborne van Justitie. Een vierder verdachte zou nog voortvluchtig zijn.

Om wat voor bedreigingen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Het Federaal Parket in België spreekt in een verklaring van recente bedreigingen die 'zeer ernstig' zijn.

België vraagt aan ons land om de verdachten, die 20, 29 en 48 jaar oud zijn, uit te leveren. Het Nederlandse OM heeft de aanhoudingen bevestigd, maar kan niet meer zeggen. Volgens Belgische media is de politie nog op zoek naar een vierde verdachte. Of dat ook een Nederlander is, is onbekend.  

Zomer
Lees ook:
Zomer vol schietpartijen: bijna iedere dag is het raak in Antwerpen

Van Quickenborne, die behalve minister ook vicepremier is, is vanwege de bedreigingen onder verhoogde beveiliging geplaatst. De 49-jarige minister is lid van de partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD).

De Belgische krant HLN zegt dat bij de woning van de minister een auto werd gevonden met een zwaar vuurwapen en benzine. De wagen, voorzien van Nederlandse kentekenplaten, in beslag genomen voor onderzoek.

Concrete dreiging

De minister reageerde op Facebook op de bedreigingen: "Dag iedereen. Zoals jullie intussen vernomen hebben, hebben onze veiligheidsdiensten ingegrepen omwille van een concrete dreiging tegen mijzelf", schrijft hij.

Geruststellend voegt hij eraan toe: "Maak jullie vooral geen zorgen: mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen."