Ga naar de inhoud
Storm op komst

Lancering maanraket NASA voor derde keer op losse schroeven

De Artemis-raket op het Kennedy Space Center. Beeld © AP

Ook de derde poging voor het lanceren van een nieuw Amerikaans ruimtevaartuig dat onbemand naar de maan zal vliegen, moet mogelijk worden afgeblazen. Deze keer dreigt een storm roet in het eten te gooien voor ruimtevaartorganisatie NASA.

De afgelopen weken werd de lancering al twee keer uitgesteld vanwege technische problemen. De nieuwe poging staat gepland voor dinsdag, maar een woordvoerder van NASA liet gisteren aan verslaggevers weten dat de organisatie werkt aan een 'plan b', hoewel de lancering vooralsnog doorgaat.

Storm op komst

De storm die mogelijk zorgt voor een nieuwe annulering bevindt zich nu nog even ten zuiden van de Dominicaanse Republiek en zal zich naar verwachting in de komende dagen ontwikkelen tot een orkaan. Die kan vervolgens richting Florida razen, waar de lancering plaatsvindt.

Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig na de lancering vanaf Kennedy Space Center bij Cape Canaveral ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde vliegt, om dan gas te geven en te beginnen aan de oversteek naar de maan. Over vijf tot zes weken zou hij met een plons in de Grote Oceaan moeten terugkeren op aarde.

NASA:
Lees ook:
NASA: lancering maanraket mogelijk op 23 of 27 september

De missie heet Artemis I. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan, de Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken, komen uit Leiden.

Als de lancering dinsdag niet kan doorgaan, moet die worden uitgesteld tot de tweede helft van oktober.

Zo gaan we na 50 jaar weer naar de maan

08:20