Ga naar de inhoud
'Protesteer! Vecht! Vlucht!'

Zelenski roept Russen op zich tegen mobilisatie te verzetten

Zelenski tijdens zijn dagelijkse videoboodschap. Beeld © ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische bevolking opgeroepen om te protesteren tegen de gedeeltelijke militaire mobilisatie die woensdag in het land is aangekondigd.

"Protesteer! Vecht! Vlucht! Of word Oekraïense krijgsgevangene! Dat zijn jullie opties om te overleven", zei Zelenski gisteren in zijn dagelijkse videotoespraak. Hij zei dat er al 55.000 Russische soldaten waren omgekomen in Oekraïne sinds de Russische invasie op 24 februari.

Moeders en echtgenotes

Zelenski sprak ook moeders en echtgenotes van Russische mannen aan die voor de dienst zijn opgeroepen. "Twijfel hier niet aan: de kinderen van de leiders van uw land zullen niet deelnemen aan de oorlog tegen Oekraïne. Degenen die beslissingen nemen in uw land beschermen hun kinderen. En uw kinderen worden niet eens begraven", zei hij.

Poetin
Lees ook:
Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie af in televisietoespraak

Moskou wil 300.000 reservisten met militaire ervaring oproepen voor wat het de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne noemt. Zo hoopt Poetin het initiatief weer naar zich toe te trekken. Zelenski zei dat de oorlog nu niet langer alleen een televisie-spektakel voor de Russen zal zijn, maar dat het nu menens wordt.

Protesten

De aankondiging van Poetin zorgde de afgelopen dagen voor onrust in Rusland. Veel Russen die zouden moeten gaan vechten in Oekraïne, proberen het land uit te komen. Ook werd er in verschillende steden in Rusland geprotesteerd tegen het besluit van Poetin, zo is te zien in deze video:  

Russen protesteren tegen oorlog: 'Stuur Poetin naar de loopgraven'

01:29
Burgers die de straat opgaan om te protesteren tegen de overheid: je ziet het bijna nooit in Rusland. Deze week gebeurt het.