Ga naar de inhoud
Grootschalige operatie

IJsland arresteert vier mannen die mogelijk aanslag planden

IJslandse politie op archiefbeeld. Beeld © ANP

De IJslandse politie heeft vier mannen gearresteerd in een grootschalige operatie die verband houdt met de voorbereidingen van een 'terroristische aanslag'. Op negen locaties werden onder meer semi-automatische wapens, waaronder 3D-geprinte wapens, en duizenden rondes munitie in beslag genomen.

Volgens de politie, die bij de grootschalige acties vijftig manschappen, meldt dat er bij de operatie nog tot meer arrestaties kunnen plaatsvinden. 

Mogelijke doelwitten

Hoewel de mogelijke motieven achter het complot onbekend zijn, neemt de politie aan dat de doelwitten 'verschillende instellingen van de samenleving' en 'staatsburgers' zijn, onder wie ook leden van het parlement en de politie zelf.

Ook zei de politie te onderzoeken of er banden zijn tussen de mannen en rechts-extremistische organisaties, en of ze in contact stonden met buitenlandse autoriteiten. "We kunnen wel zeggen dat ons land nu veiliger is", zei Karl Steinar Valsson, de landelijke baas van de IJslandse politie.

Taakstraf
Lees ook:
Taakstraf geëist voor het delen van teksten van massamoordenaar Breivik

Volgens Valsson is het voor het eerst dat een dergelijk grootschalig onderzoek in IJsland is uitgevoerd. De vier mannen, allemaal twintigers, werden gearresteerd in Kopavogur, een buitenwijk van de hoofdstad Reykjavik, en in het zuidelijke Mosfellsbær. 

'Vreedzaamste land ter wereld'

IJsland staat met zijn 375.000 inwoners bovenaan de Global Peace Index, wat wil zeggen dat het wordt beschouwd als het 'vreedzaamste land ter wereld'. Geweld is er zeldzaam, wat ook blijkt uit een van de laagste misdaadcijfers ter wereld.

De autoriteiten maken zich er de afgelopen jaren wel zorgen over een toename van gewelddadige misdaad. Ook wordt een neonazistische groepering genaamd Nordic Resistance Movement nauwlettend in de gaten gehouden door de politie. Die zou ook in andere Scandinavische landen actief zijn.

'Aanslag
Lees ook:
'Aanslag op George W. Bush werd verijdeld na Belgische tip'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.