Ga naar de inhoud
'Nationalistische Russen boos'

215 gevangenen vrij: Poetin betaalt hoge prijs voor terughalen trouwe vriend

Viktor Medvedtjsoek na zijn arrestatie door het Oekraïense leger. Beeld © EyePress News / Shutterstock / ANP

Rusland levert maar liefst 215 krijgsgevangenen uit aan Oekraïne. In ruil daarvoor krijgt het 55 door Oekraïne gevangen strijders terug. Een klassieke gevangenenruil, maar de verhouding is behoorlijk scheef. President Poetin betaalt een hoge prijs voor het terughalen van zijn trouwe vriend, Viktor Medvedtsjoek.

Oekraïne geeft 55 mensen terug aan Rusland, terwijl Rusland er 215 uitlevert. Dat verschil lijkt vooral te verklaren omdat Viktor Medvedtsjoek onder de door Oekraïne uitgeleverde gevangenen zit.

Medvedtsjoek werd in april met veel triomf door de Oekraïense veiligheidsdiensten opgepakt en als een soort trofee aan de wereld gepresenteerd. Hij is van oorsprong Oekraïens zakenman en politicus, maar vertegenwoordigde in het parlement vooral de belangen van de Russische president Poetin. 

Daarmee raakte hij bevriend toen hij als stafchef de Russischgezinde Oekraïense president Janoekovitsj diende. Die wordt in Oekraïne verantwoordelijk gehouden voor het faciliteren van de Russische annexatie van de Krim. 

'Peetvader Poetin's dochter'

"Medvedtsjoek is een goede vriend van Poetin", zegt correspondent Olaf Koens in het RTL Ontbijtnieuws. "Hij is zelfs de peetvader van één van Poetin's dochters."

Andersom zou Poetin de peetvader van de kinderen van Medvedtsjoek zijn. Poetin vertrouwt Medvedtsjoek, en dat is belangrijk voor hem.

"De mensen op hoge posities zitten daar niet om wat ze kunnen, maar omdat hij hen vertrouwt", zei Ruslandcorrespondent Eva Hartog al in deze uitgebreide profielschets van Medvedtsjoek:

Trouwe
Lees ook:
Trouwe vriend van Poetin in Oekraïense cel: dit is Viktor Medvedtsjoek

Medvedtsjoek heeft ook een aantal televisiestations in Oekraïne, en gebruikt die om Russische propaganda uit te zenden. "Hij is Poetin's belangrijkste zendbaas in Oekraïne", zegt Koens. "De zendbaas van Moskou."

Landverraad

Vlak voor de oorlog uitbrak werd Medvedtsjoek in Oekraïne met een enkelband onder huisarrest geplaatst wegens landverraad, maar hij wist te ontsnappen.

Aangenomen wordt dat het oorspronkelijke plan van Poetin was om hem bij een succesvolle invasie aan te stellen als nieuwe president van Oekraïne. Maar de oorlog verloopt niet volgens plan en Oekraïne kreeg Medvedtsjoek dus in april alweer te pakken.

Een klap in het gezicht van Poetin, die 215 krijgsgevangenen over heeft om (onder meer) zijn trouwe vriend weer terug te halen.

Azov-bataljon

Onder de door Rusland vrijgelaten gevangenen zijn de commandant en ruim honderd strijders van het welbekende Azov-bataljon. Dat is een extreemrechtse militie die werd opgenomen in de Oekraïense strijdkrachten.

In deze video zie je meer over de door Rusland vrijgelaten krijgsgevangenen:

Grote ruil krijgsgevangenen: Oekraïense soldaat kust de grond

01:15

Zij vertraagden de Russische verovering van havenstad Marioepol. Het bataljon hield zich daar wekenlang schuil in de Azov-staalfabriek, het laatste stukje Marioepol dat Rusland maar niet in handen kreeg. Totdat ook zij zich uiteindelijk moesten overgeven. 

'Onvrede in Rusland'

Niet elke Rus is daar even blij mee, denkt Koens: "Ik lees dat er veel onvrede is, zeker onder nationalistische Russen. Juist op de dag dat er een mobilisatie wordt afgekondigd, laat Rusland meer dan tweehonderd gevangenen vrij."

En dan ook nog eens de strijders van het Azov-bataljon. "Die zijn in de Russische pers afgeschilderd als het ultieme kwaad. En nu zijn ze ineens weer vrij."