Ga naar de inhoud
Ook zijn kinderen

Staat New York klaagt Trump aan voor belastingontduiking

Trump bij een van zijn bijeenkomsten met zijn aanhangers. Beeld © ANP

De procureur-generaal van de staat New York heeft civiele rechtszaken aangekondigd tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump en zijn kinderen Donald Jr., Eric en Ivanka. Ze worden verdacht van belastingontduiking.

Letitia James, de procureur-generaal, zet de stap na drie jaar onderzoek door haar departement naar de belastingpraktijken van het bedrijf van de Trump-familie, de Trump Organization.

Waarde onroerend goed

Dat wordt beschuldigd van het plegen van 'talloze daden van fraude en verkeerde voorstelling van zaken' bij het opstellen van de jaarverslagen van 2011 tot 2021. Het onderzoek richtte zich op de vraag of de Trump Organization de waarde van haar onroerend goed verkeerd heeft vermeld om gunstige leningen en belastingvoordelen te verkrijgen.

Volgens James heeft het onderzoek 'belangrijk bewijs' aan het licht gebracht dat Trump en zijn bedrijf activa op frauduleuze wijze hebben getaxeerd.

Trump
Lees ook:
Trump had document in huis over kernwapenarsenaal van ander land

Trump ontkent beschreef James' onderzoek als een 'politiek gemotiveerde heksenjacht'. James is een Democraat. De Trump Organization noemt de beschuldigingen van James 'ongegrond'.

Vertragingstactieken

De aangekondigde rechtszaak volgt op een controversieel onderzoek waarin James de oud-president, diens bedrijf en enkele familieleden beschuldigde van vertragingstactieken. Zo zouden Trump en zijn kinderen dagvaardingen hebben genegeerd om te voorkomen dat ze moesten getuigen.

Trump weigerde bijvoorbeeld op 10 augustus vragen te beantwoorden in een langdurig verhoor achter gesloten deuren op het kantoor van de procureur-generaal, waarbij hij meer dan 400 keer een beroep deed op zijn grondwettelijk recht tegen zelfbeschuldiging.

Donald Trump Jr. en Ivanka Trump wilden pas verklaringen afleggen na beslissingen van de rechter. Eric Trump beriep zich meer dan 500 keer op het recht tegen zelfbeschuldiging tijdens een ondervraging in 2020.

Het is lang niet de enige rechtszaak die tegen Trump loopt. De FBI voerde op 8 augustus een door de rechtbank goedgekeurde huiszoeking uit in het landgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida. Die was onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar zijn behandeling van geclassificeerd materiaal dat hij in zijn tijd in het Witte Huis had verzameld.

Verkiezingen

In de staat Georgia loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar zijn pogingen om de verkiezingsresultaten van 2020 in die staat ongedaan te maken.

Het civiele onderzoek van James staat los van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude tegen de Trump Organization door de officier van justitie van Manhattan in de stad New York, Alvin Bragg. Die zaak staat op de rol in oktober. De voormalige chief financial officer, Allen Weisselberg, heeft al bekend illegale betalingen aan werknemers te hebben gedaan en zal tegen het bedrijf getuigen.

FBI
Lees ook:
FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.