Ga naar de inhoud
Bemiddeling Saoedi-Arabië

Rusland laat tien in Oekraïne gevangen buitenlanders vrij

De vrijgelaten krijgsgevangenen komen aan in Saoedi-Arabië. Beeld © ANP

Rusland heeft gisteren tien krijgsgevangenen vrijgelaten die in Oekraïne waren gevangengenomen. Dat gebeurde na bemiddeling door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Volgens een functionaris in Saudi-Arabië staan er Amerikaanse, Britse, Zweedse, Kroatische en Marokkaanse staatsburgers op de lijst.

Ook werden er 205 Oekraïense krijgsgevangenen vrijgelaten. Een vliegtuig met de buitenlandse ex-gevangenen landde gisteren in het koninkrijk.

Volgens een Oekraïense functionaris zou de deal tot stand zijn gekomen door een ruil met onder meer een pro-Russische politicus die Oekraïne maanden geleden al arresteerde. Deze Viktor Medvedtsjoek is een bondgenoot van Vladimir Poetin. 

Amerikanen

Onder de vrijgelaten buitenlandse gevangenen bevinden zich twee Amerikaanse staatsburgers, de 39-jarige Alexander Drueke en de 27-jarige Andy Huynh, vertelde een familievertegenwoordiger. De twee mannen uit Alabama werden in juni gevangengenomen terwijl ze in Oost-Oekraïne aan de zijde van Oekraïense troepen vochten tegen de Russen.

Eind juni liet Moskou nog doorschemeren dat de twee 'huurlingen' zouden worden berecht voor hun 'misdaden'.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne behandelt krijgsgevangenen 'bewust humaner' dan de Russen

De Britse premier Liz Truss noemde de vrijlating van vijf Britse onderdanen die in Oekraïne waren gevangengenomen 'hoogst welkom'. Op Twitter schreef ze ook nog dat 'Rusland een einde moet maken aan de meedogenloze uitbuiting van krijgsgevangenen en burgergevangenen voor politieke doeleinden'.

Ter dood veroordeelden 

Een van die vijf Britten is Aiden Aslin, meldt de Britse parlementariër Robert Jenrick op Twitter. Aslin werd eerder dit jaar gevangengenomen samen met landgenoot Shaun Pinner. De twee werden vervolgens ter dood veroordeeld door een rechtbank in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Aslin en Pinner woonden echter al voor het begin van de Russische aanval in Oekraïne en werkten er naar verluidt officieel voor militaire eenheden.

Britse
Lees ook:
Britse huurling in Marioepol geeft zich over: 'We hebben geen keus'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.