Vluchten volgeboekt

Russen ontvluchten land na aankondiging mobilisatie

21 september 2022 14:38 Aangepast: 21 september 2022 16:00
Beeld ter illustratie. Beeld © SIPA USA

De gedeeltelijke mobilisatie die de Russische president Vladimir Poetin vanochtend aankondigde, zorgt voor onrust bij inwoners van het land. Vluchten uit Rusland naar onder meer Turkije en Armenië zijn volgeboekt, naar die landen kunnen Russen reizen zonder visum.

Er zijn zorgen dat mannen worden verplicht om in Oekraïne te gaan vechten. Door de mobilisatie kan Rusland 300.000 reservisten oproepen voor de strijd in Oekraïne. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Rusland overgaat tot een mobilisatie.

Volgens Turkish Airlines zijn vluchten voor een enkele reis van de Moskouse luchthaven Vnoekovo naar Istanbul, Ankara en Antalya voor de komende drie tot vier dagen uitverkocht. Turkish Airlines zegt voor donderdag en vrijdag de capaciteit te vergroten. Ook bij de Turkse maatschappij Pegasus zijn vluchten vanuit Moskou naar Istanbul en andere bestemmingen in Turkije uitverkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poetins spierballentaal toont zijn zwakte: 'Dit laat zien dat het helemaal niet volgens plan gaat'

Ook vluchten naar Armenië vol

Volgens gegevens van de Russische luchtvaartsite Aviasales zijn ook directe vluchten van Moskou naar de Armeense hoofdstad Jerevan uitverkocht, net als tickets naar de Georgische hoofdstad Tbilisi en naar Kazachstan en Azerbeidzjan. Ook is er veel vraag naar vluchten vanuit Rusland naar Dubai en de Servische hoofdstad Belgrado.

De goedkoopste vluchten van Moskou naar Istanbul kosten nu meer dan 80.000 roebel, omgerekend 1328 euro. De prijzen stegen tot wel 173.000 roebel, aldus de website van Turkish Airlines.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische reservisten willen niet vechten, maar moeten: 'Celstraf als ze weigeren'

Ook zou op internet veel worden gezocht op de zoektermen 'tickets', 'vliegtuigen' en 'hoe uit Rusland te vertrekken'. Er wordt gevreesd dat Moskou de grenzen gaat sluiten voor mannen die in de mobilisatie opgeroepen kunnen worden.

Nog geen beperkingen of verbod

Het hoofd van het Russische bureau voor toerisme zegt dat er nog geen beperkingen zijn opgelegd voor reizen naar het buitenland. Het Russische spoorwegbedrijf en de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot stellen dat er nog geen verbod is om mannen aan boord te laten voor reizen naar buitenlandse bestemmingen.

Poetin kondigde de gedeeltelijke mobilisatie vanmorgen aan in een speech op Russische televisie. Hij sprak daarin dreigende woorden richting het Westen. Volgens RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens verdraait Poetin het verhaal, om zo de gebeurtenissen aan zijn eigen bevolking te kunnen verantwoorden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore