Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Russische reservisten willen niet vechten, maar moeten: 'Celstraf als ze weigeren'

Mensen lopen tussen het puin na nachtelijke beschietingen in de Oekraïense stad Charkov. Beeld © EPA/ANP

Onder jonge Russen is onrust ontstaan over de 'gedeeltelijke mobilisatie' die president Vladimir Poetin vandaag heeft afgekondigd. Veel van hen zouden van plan zijn om zich te verbergen voor de Russische autoriteiten of hun land te ontvluchten, om zo te voorkomen dat ze binnenkort worden uitgezonden naar het front in Oekraïne.

Vanmorgen werd bekend dat in eerste instantie zo'n 300.000 van de twee miljoen Russische reservisten worden opgeroepen om mee te vechten in de oorlog. Reservisten zijn burgers die zich parttime inzetten voor een leger, naast hun baan of studie.

Wie er door Poetins besluit precies wordt opgeroepen, is nog onduidelijk. De Russische regering zegt 'zeer binnenkort' te zullen aankondigen welke burgers worden vrijgesteld van de mobilisatie. Vooral reservisten 'met ervaring' op militair gebied worden ingezet, zei de Russische president vanmorgen. Hoeveel ervaring dat precies is, zei hij niet in zijn toespraak, waarin hij ook nogmaals dreigde met kernwapens:

Poetin gaat tekeer tegen het Westen: 'Ze hebben de Oekraïners tot kanonnenvlees gemaakt'

01:37

In veel Russische gezinnen leeft al maanden de vrees dat vaders of zonen worden opgeroepen. "Ook sociale media staan vol met berichten van Russen die zeggen dat ze absoluut niet van plan zijn de wapens op te pakken", zegt Rusland-correspondent Eva Hartog. "In mijn kennissenkring is de reactie uitsluitend negatief en wordt er naar manieren gezocht om de maatregel te omzeilen, desnoods door zich ergens op het platteland te verbergen voor de Russische autoriteiten."

Een andere optie is het land ontvluchten. In hoeverre dat gebeurt, is moeilijk te verifiëren. Wel blijkt dat de prijzen voor vliegtickets naar buitenlandse bestemmingen de afgelopen vierentwintig uur de pan uit zijn gestegen. Directe vluchten naar de Turkse stad Istanbul en de Armeense hoofdstad Jerevan, twee steden waar Russen geen visum voor nodig hebben, raakten vandaag uitverkocht.

Poetins
Lees ook:
Poetins spierballentaal toont zijn zwakte: 'Dit laat zien dat het helemaal niet volgens plan gaat'

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov weigerde vandaag om commentaar te geven op de mogelijkheid van grenssluitingen om te voorkomen dat burgers hun oproep ontwijken, toen verslaggevers hem hiernaar vroegen. Hartog: "De eerste reactie van de groep die het aangaat lijkt niet heel enthousiast. Het is nog onduidelijk of er ook een uitreisverbod komt voor reservisten, maar veel Russen lijken het zekere voor het onzekere te nemen en maken plannen om het land te ontvluchten."

Forse straffen

Dat kan hen mogelijk duur komen te staan. Gisteravond nam het Russische parlement versneld een wet aan waardoor forse straffen komen te staan op het niet meewerken aan mobilisatie in oorlogstijd.

Zo riskeren Russen die niet luisteren naar 'een bevel tijdens de staat van beleg' een gevangenisstraf van twee tot drie jaar. Ook op 'vrijwillige overgave', 'plundering' en 'ongeoorloofde verlating van een eenheid tijdens de vijandelijkheden' staat vanaf nu een celstraf.

Bekijk ook: Koens over speech Poetin: 'Verhaal volledig op zijn kop gezet'

01:23
Dreigende taal richting het Westen in de speech van president Poetin. Hij zegt dat het Westen Rusland aanvalt en bedreigt met nucleaire wapens. "Hij draait het verhaal om, om het in eigen land, voor de eigen bevolking te kunnen verantwoorden", legt corres