Ga naar de inhoud
Vanochtend pas?

Tv-toespraak Poetin uitgesteld: 'Echt heel gek'

Eerder dit jaar gaf de Russische president Vladimir Poetin ook een toespraak, ter illustratie. Beeld © ANP / La Nacion / ZUMA Press

De Russische president Vladimir Poetin zou gisteravond een tv-toespraak geven, maar dat werd op het allerlaatste moment uitgesteld. Mogelijk wordt het Russische volk vanochtend door Poetin toegesproken. Olaf Koens vindt het zeer opmerkelijk. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

"Dat een speech van Poetin op het allerlaatste moment wordt afgezegd, is echt heel gek", zegt Olaf Koens, die 10 jaar lang correspondent in Rusland was.

Reden uitstel onduidelijk

Wat er precies voor het uitstel zorgde, zullen we niet gauw weten, denkt Koens. "Dat lezen we misschien over 30 jaar een keer in de geschiedenisboeken."

Er zijn meerdere redenen te bedenken: "Het kan zijn dat de Franse president Macron gebeld heeft en heeft gezegd: Vladimir, over die referenda moeten we het toch nog even hebben. Maar het kan ook anders gegaan zijn. Rusland is de oorlog in het oosten aan het verliezen. Allerlei mensen krijgen daar de schuld van, de legerleiding bijvoorbeeld. Het kan zijn dat er daardoor toch onrust is ontstaan achter de schermen, maar of die zo groot is dat de speech moet worden afgezegd?

Rusland
Lees ook:
Rusland wil vier Oekraïense regio's inlijven

Er gaan verschillende berichten rond over een nieuwe tijd voor de tv-toespraak van Poetin, maar mogelijk zal deze vanochtend om 08.00 uur (Nederlandse tijd) beginnen.

Schijnreferenda

Mogelijk gaat de toespraak van Poetin over de schijnreferenda die de Russische bezettingsmacht volgende week in vier regio's van Oekraïne organiseert. Internationaal is daar kritisch op gereageerd. NAVO-chef Jens Stoltenberg noemde de plannen tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York 'de zoveelste escalatie in de oorlog veroorzaakt door het Kremlin'.

In de referenda krijgen burgers de vraag of ze onderdeel willen worden van de Russische Federatie. Als Rusland de gebieden als Russisch grondgebied erkent, ziet het elke poging van Oekraïne om grond te heroveren als een directe aanval op Rusland.

De referenda vinden volgens Russische persbureaus tussen 23 en 27 september plaats. In dit artikel lees je er meer over.