Aandacht voor preventie

Minister: gratis morning-afterpillen en soatesten in Frankrijk

21 september 2022 02:12 Aangepast: 21 september 2022 04:02
Een demonstratie voor gratis anticonceptie in Nederland, ter illustratie. Beeld © ANP / Bart Maat

Alle Franse vrouwen kunnen binnenkort gratis in de apotheek een morning-afterpil ophalen. En soatesten worden in het Zuid-Europese land gratis voor jongeren onder de 26 jaar. "Het wordt tijd dat we ons meer gaan richten op preventie."

Dat zegt de Franse minister van Volksgezondheid, François Braun, in een interview met 20 Minutes

Braun is in juli begonnen als minister. Hij zegt in het interview met de Franse krant dat hij twee grote problemen aan wil pakken: allereerst seksueel overdraagbare aandoeningen als chlamydia en gonorroe die vooral rondgaan onder jongeren. Daarnaast wil hij anticonceptie beter beschikbaar maken.

'Qua preventie lopen we achter'

Daarom zijn soatesten vanaf volgend jaar voor jongeren onder de 26 jaar gratis beschikbaar. "Qua preventie loopt Frankrijk achter op buurlanden", zegt de minister. "Slechts 2 procent van ons budget gaat naar preventie, elders is dat 3 procent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtszaak voor gratis anticonceptie: 'Het moet anders'

Ook maakt Braun morning-afterpillen gratis beschikbaar in apotheken. Vrouwen kunnen die zonder recept van de huisarts ophalen. Tot nu toe was deze vorm van anticonceptie alleen gratis beschikbaar voor vrouwen tot een leeftijd van 26 jaar.

Abortus in grondwet

Ook zegt Braun in het interview met de Franse krant te overwegen om het recht op abortus op te nemen in de grondwet van het land. In hoeverre dit haalbaar is, wordt niet duidelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gratis anticonceptie? Volgens landsadvocaat is dat 'een politieke beslissing'

Hoe zit het in Nederland met de prijs van anticonceptie?

Een morning-afterpil kan je in Nederland bij de drogist of apotheek ophalen voor zo'n 15 euro. Een recept van de huisarts is daar niet voor nodig. 

Vorig najaar probeerde een vrouwenrechtenorganisatie via de rechter voor elkaar te krijgen dat anticonceptie in Nederland gratis wordt. Dat lukte niet. De regering vindt de beschikbaarheid van anticonceptie 'zeker belangrijk voor de gelijkheid tussen man en vrouw' maar zegt ook dat het hier wel goed zit. "De kosten zijn dusdanig laag, dat ze door de burger zelf kunnen worden gedragen."

Gemiddeld kost de anticonceptiepil 13,95 per kwartaal, stelde de vrouwenrechtenorganisatie. Een spiraal, die tot vijf jaar werkzaam is, kost tussen de 49 euro en 160 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore