Ga naar de inhoud
Sextortion

OM Canada eist 12 jaar cel tegen Nederlander Aydin C. in zaak-Amanda Todd

Een tekening van Aydn C in de rechtbank in Canada. Beeld © Alamy Limited via ANP

De Nederlander Aydin C. heeft 12 jaar cel tegen zich horen eisen in de rechtbank in Canada. Hij werd eerder al door een Canadese jury schuldig bevonden aan het online afpersen van de Canadese Amanda Todd. Het 15-jarige meisje maakte in 2012 een einde aan haar leven als gevolg van online afpersing met seksueel getint beeldmateriaal, ook wel sextortion genoemd.

C. stond niet terecht voor de dood van het meisje. De aanklager noemt de afpersing van C. 'moreel verwerpelijk', melden Canadese media, en het gedrag van de man had 'verwoestende gevolgen'. Het oordeel van de rechtbank komt na een wekenlange rechtszaak. 

Topless op Facebook

Amanda Todd uit kwam Port Coquitlam, Canada, en was 12 jaar toen ze 'door een vreemde' werd overgehaald om voor de webcam haar borsten te laten zien. Later werd ze opnieuw door die persoon benaderd. Hij dreigde de toplessfoto naar haar vrienden te sturen, tenzij ze 'een showtje' gaf.

Twee jaar later werd de foto op Facebook verspreid onder haar vrienden, waarna de pesterijen begonnen. Ze werd gepest op internet en op school, belandde in een depressie, gebruikte drugs en alcohol en zag maar één oplossing: vluchten voor haar pesters.

Maar ook op andere scholen bleven de foto's haar achtervolgen.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander Aydin C. schuldig bevonden in zaak-Amanda Todd

Volgens de aanklagers in Canada was C. degene die Todd online lastigviel. De officier las tijdens de rechtszaak meerdere berichten voor die de Nederlander naar Todd zou hebben gestuurd.

Todd plaatste op 7 september 2012 een negen minuten durende video op YouTube waarin ze op briefjes zette hoe pesterijen haar leven tot een hel maakten. De video ging viral en maakte haar zaak wereldnieuws. Een maand later maakte ze een einde aan haar leven.

Straf in Nederland uitzitten

Nederland leverde C. in 2020 uit aan Canada, waar een jury hem schuldig achtte. De rechtbank in New Westminster zou eigenlijk enkele weken geleden al een strafmaat bepalen, maar dat ging toen niet door omdat een aanklager het coronavirus had opgelopen. Aydin C., die in 2018 in Nederland al veroordeeld werd voor digitale stalking en afpersing, pleitte 'niet schuldig' in de zaak. 

Volgens justitie zou hij geen interesse tonen om zijn gedrag te verbeteren. Er is volgens de aanklager 'een groot risico' dat hij opnieuw in de fout gaat. Om kinderen te beschermen moet hij achter slot en grendel, stelt de aanklager. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week