Inlijving regio's Oekraïne

Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie af in televisietoespraak

21 september 2022 08:25 Aangepast: 21 september 2022 11:01
Beeld © ANP

Rusland gaat over tot een 'gedeeltelijke mobilisatie' om over meer troepen te kunnen beschikken voor de oorlog in Oekraïne. Dat zegt Poetin in een zojuist uitgezonden speech. Tegen 'het Westen' schermde hij nogmaals met de Russische kernwapens. "We hebben genoeg wapens om te antwoorden. Dit is geen bluf." 

In zijn speech herhaalde Poetin nogmaals dat het doel van Rusland is om het oosten van Oekraïne 'te bevrijden van neonazi's'.

Bekijk hier enkele opzienbarende fragmenten:

Poetin gaat tekeer tegen het Westen: 'Ze hebben de Oekraïners tot kanonnenvlees gemaakt'

Tot nu toe heeft Rusland steeds afgezien van een algehele mobilisatie omdat Poetin vreest dat er dan te veel onrust onder het volk ontstaat. Omdat het nu een 'gedeeltelijke mobilisatie' betreft, worden alleen militaire reservisten met ervaring opgeroepen, legde defensieminister Sjojgoe later uit. Dat komt volgens de minister neer op 300.000 mannen. "We hebben enorme reserves: 25 miljoen mensen." 

Speciale operatie

Dat is tot nu toe niet gebeurd, omdat Rusland zelf volhoudt niet in oorlog te zijn, maar slechts een 'speciale operatie' uit te voeren in Oekraïne. 

Deze gedeeltelijke mobilisatie komt na zware verliezen die het Russische leger de laatste weken heeft geleden op het slagveld, waar Oekraïne veel successen boekt en gebieden heeft heroverd op de Russen.

Poetin zou zijn toespraak eigenlijk gisteravond al houden, maar er kwam onverwacht uitstel naar vandaag. Olaf Koens, die tien jaar lang correspondent in Rusland was, zegt daarover: "Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Dat een speech van Poetin op het allerlaatste moment wordt afgezegd, is echt heel gek."

'Geschiedenisboeken'

Wat er precies voor het uitstel zorgde, zullen we niet gauw weten, denkt Koens. "Dat lezen we misschien over 30 jaar een keer in de geschiedenisboeken."

Er zijn meerdere redenen te bedenken: "Het kan zijn dat de Franse president Macron gebeld heeft en heeft gezegd: Vladimir, over die referenda moeten we het toch nog even hebben. Maar het kan ook anders gegaan zijn. Rusland is de oorlog in het oosten aan het verliezen. Allerlei mensen krijgen daar de schuld van, de legerleiding bijvoorbeeld. Het kan zijn dat er daardoor toch onrust is ontstaan achter de schermen, maar of die zo groot is dat de speech moet worden afgezegd?"

Bekijk ook: Rusland werft criminelen en vrijwilligers voor strijd aan front

Terwijl het Oekraïense leger verder oprukt, krijgt het Russische leger het steeds zwaarder. Dat komt onder andere door een groot tekort aan militairen.

Gisteren werd aangekondigd dat vier regio's in Oekraïne komende week een 'referendum' houden over toetreding bij de Russische federatie.  

Inlijven

De zogenaamde referanda in de regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zullen van 23 tot 27 september plaatsvinden. Ze worden gezien als schijnreferenda: de Russische overheid vindt het belangrijk om de gebieden in te lijven, dus van een echte keuze is geen sprake. 

Rusland wil haast maken, nu Oekraïne steeds meer van de gebieden heeft terugveroverd. Als Rusland de gebieden als Russisch grondgebied erkent, zou de oorlog kunnen veranderen. Dat betekent namelijk ook dat Rusland ze vanaf dat moment beschouwt als eigen land, waarop het geen aanvallen zegt te tolereren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland wil vier Oekraïense regio's inlijven

Een aanval van Oekraïne op die vier gebieden zou dan betekenen dat Rusland wordt aangevallen. "Dat zou dan in de ogen van Rusland betekenen dat Oekraïne in oorlog is met Rusland", zegt Dick Zandee, defensie-expert. "Dan zou het een algehele oorlog zijn, in plaats van een militaire operatie zoals Rusland het nu noemt."

Blijven aanvallen

Zandee verwacht dat Oekraïne zich niks zal aantrekken van de inlijving, en alsnog die regio's zal blijven aanvallen. "Oekraïne wil natuurlijk dat stuk land blijven bevrijden. Die zullen het nog steeds zien als Oekraïens grondgebied. Ze hebben de Krim tenslotte ook al aangevallen. Juist omdat Rusland niet heeft gereageerd”, zegt Zandee.

Gisteren nog nam het Russische parlement een wet aan die het illegaal verlaten van het leger tijdens mobilisatie zwaarder straft. Vrijwillige overgave wordt voor Russisch militair personeel een misdaad die kan worden bestraft met tien jaar celstraf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore