Ga naar de inhoud
Schijnreferenda

Rusland wil vier Oekraïense regio's inlijven

Anti-Rusland protest Cherson Beeld © ANP

Volgende week organiseert de Russische bezettingsmacht in vier regio's van Oekraïne een schijnreferendum. In de referenda krijgen burgers de vraag of ze onderdeel willen worden van de Russische Federatie. Als Rusland de gebieden als Russisch grondgebied erkent, ziet het elke poging van Oekraïne om grond te heroveren als een directe aanval op Rusland.

De referenda vinden volgens Russische persbureaus tussen 23 en 27 september plaats.

Rusland organiseerde in 2014 al een dergelijk referendum op de Krim. Het Russische leger greep daar de macht en vroeg de bevolking vervolgens of ze zich bij Rusland wilden aansluiten. De Verenigde Naties en de meeste landen beschouwen het referendum als illegaal, onder andere omdat de stemming zonder internationaal toezicht verliep en er aanwijzingen zijn dat de stemmen niet eerlijk werden geteld.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne blijft Westen smeken om zwaardere wapens: 'Kan tot escalatie leiden'

Ook de referenda van volgende week zullen naar verwacht niet eerlijk verlopen. Ze worden gehouden in gebieden waar actief wordt gevochten en waar veel burgers zijn weggevlucht. De Russische overheid vindt het belangrijk om de gebieden in te lijven, dus van een echte keuze is geen sprake. 

Poetins vertrouweling en voormalige president Dmitri Medvedev noemde de referenda 'essentieel' en zei dat Rusland na het referendum 'alle middelen kan gebruiken om die gebieden te verdedigen'.

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: verloop oorlog Oekraïne staat of valt met eenheid

Poetin wil deze vier Oekraïense regio's in het oosten en zuiden van Oekraïne inlijven: Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson.

In Donetsk en Loehansk zette Rusland in 2014 al 'volksrepublieken' op, die zich van Oekraïne afscheidden. Begin dit jaar erkende Rusland de onafhankelijkheid van deze republieken, vlak voordat het de invasie van Oekraïne begon.

Geen enkele regio helemaal in Russische handen

De vier gebieden die Rusland wil inlijven, zijn niet volledig in Russische handen. Tot voor kort had het Russische leger de regio Loehansk helemaal in bezit, maar Oekraïne wist gisteren met het plaatsje Bilohorivka een klein stukje van Loehansk te heroveren.

Als Rusland de gebieden als Russisch erkent, ziet Rusland elke tegenaanval van Oekraïne als een directe aanval op Rusland. Welke gevolgen dat zal hebben voor de oorlog is nog onduidelijk.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba waarschuwt voor een 'hybride mobilisatie' mobilisatie in Rusland, en zegt dat Oekraïne ondanks de referenda doorgaat met het bevrijden van het land.

Geen nieuw plan

Het idee om in de bezette gebieden referenda te houden, gaat al langer rond. In mei gingen er hardnekkige geruchten dat Rusland in Cherson een referendum wilde organiseren, maar dat gebeurde toen niet.

Russische
Lees meer:
Russische bezetters in Cherson: 'Wij willen onderdeel van Rusland worden'

De referenda komen op een moment dat het Russische offensief in Oekraïne steeds verder vastloopt en het Oekraïense leger weer gebied herovert op de Russen. Hoe deze referenda de oorlog beïnvloeden is nog onduidelijk, maar mogelijk is het een voorbode van een groot nieuw Russisch offensief.