Klokkenluiders

EU-asieldienst onder vuur: vriendjespolitiek en toedekken wangedrag

20 september 2022 13:52 Aangepast: 20 september 2022 14:03
Nina Gregori Beeld © EPA

Vriendjespolitiek, een verhullingscultuur, wangedrag en het om de tuin leiden van andere EU-instellingen: de leiding van de Europese asieldienst EUAA wordt door eigen medewerkers beschuldigd van wanbestuur. 

Het gaat om directeur Nina Gregori en de groep die zij om zich heen heeft verzameld.

Lange lijst wantoestanden

Een pijnlijke beschuldiging, want Gregori was nou juist aangesteld om schoon schip te maken na het ontslag van haar voorganger, drie jaar geleden. Die moest opstappen omdat hij zich zou hebben misdragen tegen ondergeschikten.

In een brief aan de Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF, de Europese Commissie en het Europees Parlement sommen de klagers een lange lijst wantoestanden op bij de dienst. Die moet EU-lidstaten helpen bij het opvangen van asielzoekers en bood onlangs nog assistentie in Ter Apel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

194 gemeenten bieden al tien jaar geen asielopvang

Mooi weer spelen

Gregori speelt met hulp van een kring van vertrouwelingen mooi weer, stellen de briefschrijvers. Interne controle- en veiligheidswaarborgen zijn uitgeschakeld of naar haar hand gezet. Ondertussen deelt ze, zonder zich iets aan te trekken van EU-voorschriften, gunsten uit aan haar medestanders, haar 'kabinetschef' voorop.

Deze Mark Camilleri is volgens de klagers door vijf collega's van grensoverschrijdend gedrag beschuldigd, maar komt daarmee weg. Gregori zou haar rechterhand uit de wind houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bondskanselier Oostenrijk wil nieuw EU-asielbeleid: 'Lidstaten moeten zelf bepalen'

OLAF bekijkt of er genoeg reden is om een onderzoek in te stellen naar het EUAA, dat gevestigd is op Malta. Het agentschap spreekt de beschuldigingen tegen. Het zegt het volste vertrouwen te hebben in de uitkomst en volledig te zullen meewerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Niger is verlengstuk Europees asielbeleid: 'Dit programma redt mensenlevens'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore