Ga naar de inhoud
Uitvaart Queen

Welke wereldleiders zijn niet bij de uitvaart van de Queen en waarom?

President Biden schrijft in een condoleance-boek. Beeld © ANP

Regeringsleiders van over de hele wereld wonen vandaag de uitvaart van Queen Elizabeth bij. Maar niet iedereen heeft uit Londen een uitnodiging gekregen.

Natuurlijk zijn de belangrijkste bondgenoten van Groot-Brittannië vandaag massaal aanwezig. De Amerikaanse president Biden en een stoet Europese regeringsleiders, onder wie de Franse president Macron, zijn naar Londen gekomen.

Zelfs de Japanse keizer Naruhito is afgereisd naar Londen voor de grote staatsbegrafenis in Westminster Abbey. En natuurlijk ontbreken de Europese vorstenhuizen niet: uit Nederland zijn koning Willem Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig.

En ook vanuit het Gemenebest, voormalige koloniën waar de Britse vorst nog altijd staatshoofd is, zijn er hoge afvaardigingen naar Londen afgereisd om koningin Elizabeth de laatste eer te bewijzen.

Queen
Lees ook:
Queen Elizabeth naar laatste rustplaats: zo ziet de dag eruit

Maar niet de hele wereld is welkom bij deze historische uitvaart. De Russische president Poetin kreeg uitdrukkelijk geen uitnodiging om zich bij de rest van de wereldleiders te voegen. Rusland is verwikkeld in een oorlog met Oekraïne, en Groot-Brittannië is een van de belangrijkste bondgenoten van Kiev.

Taliban en Myanmar

Belarus, een trouwe bondgenoot van Moskou is ook niet uitgenodigd. Een ook het Taliban-regime dat een jaar geleden de macht overnam in Afghanistan is vandaag niet welkom in Londen. En dat geldt ook voor Myanmar, waar een militaire junta aan de macht is, en waar economische sancties voor zijn afgekondigd.

Afvaardigingen van het Syrië van president Assad en het Venezuela van president Maduro zullen er vandaag ook niet bij zijn. Londen onderhoudt namelijk geen normale diplomatieke banden met deze landen.

435
Lees ook:
435 mensen in Queen-wachtrij behandeld door ambulancepersoneel, wachttijd 24 uur

Het lijkt er op dat er voor landen die moeilijke of zelfs vijandelijke betrekkingen hebben met Londen geen plaats is tijdens de uitvaart van de Queen. Maar er zijn ook uitnodigingen de deur uit gegaan die je niet zo snel zou verwachten.

Noord-Korea en Iran?

Hoewel Kim Jong-un niet persoonlijk naar Londen is gevlogen, is Noord-Korea wel uitgenodigd voor de uitvaart. De ambassadeur van de stalinistische staat zal er naar verwachting wel bij zijn. En ook Iran, waar Londen, net als de rest van de Westerse wereld, op gespannen voet mee leeft, heeft toch een uitnodiging ontvangen.

Londen lijkt met het uitnodigingsbeleid ook een politiek signaal af te geven. Maar dat gebeurt ook andersom: want hoewel grootmacht China wel is uitgenodigd laat president Xi Jinping vandaag verstek gaan, hij stuurt zijn vice-president.

Zo zal de uitvaart van Queen Elizabeth verlopen

00:55
Bron: Alex Tieleman