Ga naar de inhoud
Geen schade aan reactoren

Oekraïne: Russische aanval op kerncentrale in zuiden

In beeld: bombardement bij kerncentrale

00:12

Een kerncentrale in de Zuid-Oekraïense regio Mykolajiv is vanochtend vroeg aangevallen door Russische troepen, maar daarbij hebben de reactoren geen schade opgelopen. Dat meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom.

De drie reactoren doen het nog steeds, ondanks dat volgens Energoatom op 300 meter afstand een 'krachtige explosie' plaatsvond. Deze beschadigde wel omliggende gebouwen van de centrale. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Energoatom heeft beelden gedeeld waarop een krater te zien zou zijn.

'Heel de wereld in gevaar'

Rusland heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd. Mykolajiv is in de recente week meermaals het doelwit geweest van Russische raketaanvallen.

"Rusland brengt heel de wereld in gevaar", zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski via Telegram. "De indringers wilden opnieuw schieten, maar ze waren vergeten wat een kerncentrale is." Volgens Zelenski moet er een einde aan worden gemaakt "voordat het te laat is".

Zaporizja

De kerncentrale van Zaporizja, ongeveer 250 kilometer verderop, werd eerder deze maand na herhaalde beschietingen uitgeschakeld. Oekraïne en Rusland gaven elkaar de schuld van de aanvallen.

Kerncentrale
Lees ook:
Kerncentrale Zaporizja volledig stilgelegd, geen stroom in nabijgelegen stad