Ga naar de inhoud
Correctie woordvoerder

Biden: troepen VS beschermen Taiwan bij Chinese invasie

Joe Biden. Beeld © ANP

Mocht China ooit besluiten Taiwan binnen te vallen, dan staan Amerikaanse troepen in voor de veiligheid van de eilandstaat. De Amerikaanse president Joe Biden liet daar vannacht in een interview met CBS 60 Minutes geen twijfel over bestaan.

Op de vraag of Amerikaanse troepen Taiwan zullen beschermen, zei Biden: "Ja, er was in feite al sprake van een ongekende aanval." Het Witte Huis liet na afloop van het interview echter weten dat dit niet het officiële Amerikaanse beleid is.

Troepen naar het eiland

Niet eerder liet de Amerikaanse president zich zo duidelijk uit over eventuele Amerikaanse steun voor Taiwan. In het interview met CBS werd hem gevraagd of de beloofde steun betekent dat er, anders dan bijvoorbeeld nu in Oekraïne het geval is, ook Amerikaanse troepen naar het eiland worden gestuurd om te helpen bij de verdediging. "Ja", antwoordde Biden daarop.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet na afloop van het interview, dat al op donderdag werd opgenomen, weten dat de uitspraak van Biden niet aansluit bij het officiële beleid van de Verenigde Staten.

Spanning
Lees ook:
Spanning om te snijden: oorlogsschepen VS door Straat van Taiwan

De vraag of Amerikaanse troepen in het geval van een Chinese invasie naar Taiwan afreizen blijft onbeantwoord, aldus de woordvoerder. Wel heeft Amerika wapens aan Taiwan beloofd zodat het zichzelf kan verdedigen.

Eind mei baarde Biden ook al opzien door te zeggen dat het verdedigen van Taiwan een belofte is die de Verenigde Staten zichzelf hebben opgelegd. Die uitspraak zette kwaad bloed in Beijing, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt.

Verhoudingen op scherp

Een woordvoerder van de president verduidelijkte ook toen later dat de VS toegewijd zouden zijn aan het leveren van militaire steun zodat Taiwan zichzelf kan verdedigen. Biden reageerde daar enkele dagen later op door te zeggen dat 'het beleid ten aanzien van Taiwan totaal niet is veranderd'.

Sinds het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan vorige maand staan de verhoudingen tussen China en de VS op scherp. China voerde dagenlange militaire oefeningen uit in de wateren rond de eilandstaat in de nasleep van haar bezoek. Beijing heeft Washington gewaarschuwd 'niet met vuur te spelen' rond Taiwan.

China
Lees ook:
China rondt militaire oefeningen bij Taiwan 'met succes af'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.