Ga naar de inhoud
Byzantijnse Rijk

Boer uit Gaza ontdekt eeuwenoud mozaïek bij planten boom

De zoon van boer Salman al-Nabahin helpt mee met schoonmaken. Beeld © ANP

Een man uit de Gazastrook ontdekte onlangs een bijzonder stukje historie toen hij een olijfboom op zijn erf aan het planten was. Bij het graven werd een eeuwenoud mozaïek uit het Byzantijnse tijdperk onthuld.

Volgens deskundigen gaat het om een van de belangrijkste archeologische vondsten in de geschiedenis van Gaza. Op het mozaïek zijn verschillende dieren te zien, zoals eenden, honden en konijnen. Op foto's is te zien dat de tegeltjes nog in goede staat verkeren.   

Salman al-Nabahin, de man die het werk ontdekte, was ontroerd door zijn vondst. "Ik zie dit als een schat, maar dan dierbaarder", zei hij tegen persbureau Reuters. "Het is Palestijnse nalatenschap."

'Uitzonderlijk'

Een groep internationale experts is ingevlogen om het mozaïek verder uit te graven. De Franse archeoloog René Elter noemde de opgraving 'uitzonderlijk'. "Dit is de mooiste mozaïekvloer die ooit in Gaza is ontdekt", zei hij. "Deze finesse, de precisie en rijke kleuren zijn hier nog nooit gezien."   

Het Byzantijnse Rijk was de oostelijke helft van het Romeinse Rijk en zou ergens rond het jaar 330 zijn ontstaan. Het hield vervolgens meer dan duizend jaar stand. De Gazastrook gold in het tijdperk als een belangrijke handelsroute. 

Menselijk
Lees ook:
Menselijk geraamte van de Slag bij Waterloo opgegraven in België