Ga naar de inhoud
'Heel Oekraïne vrij'

Zelenski zet zinnen op heroveren Marioepol, Melitopol en Cherson

President Zelenski. Beeld © ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft nieuwe aanvallen aangekondigd op door Russische troepen bezette gebieden in Oekraïne. Het doel is het heroveren van de steden Cherson, Marioepol en Melitopol, legde hij uit.

"Misschien lijkt het dat er na een reeks overwinningen stilte is geweest, maar het is geen stilte", zei hij in zijn dagelijkse videotoespraak.

'Heel Oekraïne vrij'

Volgens Zelenski zal Oekraïne zich niet langer alleen concentreren op de gebieden die het vóór de Russische invasie in februari controleerde. Ook gebieden van de door Rusland gesteunde separatisten in het oosten van het land en de steden op de Krim, die in 2014 door Rusland zijn geannexeerd, moeten worden heroverd. "Omdat heel Oekraïne vrij moet zijn."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne blijft Westen smeken om zwaardere wapens: 'Kan tot escalatie leiden'

Melitopol, een van de steden die de Oekraïense troepen volgens Zelenski op het oog hebben, wordt ook wel de 'poort naar de Krim' genoemd.

Ingenomen gebied 

Na de invasie van Oekraïne op 24 februari heeft Rusland in het zuiden en oosten van het land veel gebied ingenomen. Moskou bezet nog steeds ongeveer 125.000 vierkante kilometer, ongeveer een vijfde van het grondgebied van Oekraïne, inclusief het Krim-schiereiland.

Bekijk ook: Oekraïne ontdekt massagraf in Izjoem: 'Er zijn veel kinderen bij'

01:29
In de stad Izjoem werd afgelopen week een massagraaf met ruim 400 lichamen ontdekt.