Ga naar de inhoud
'Drukste dagen ooit'

Biden aangekomen in Londen, miljoen bezoekers verwacht

President Joe Biden en first lady Jill Biden op London Stansted Airport. Beeld © AP / Susan Walsh

Het Londense vervoersbedrijf (TfL) verwacht ongeveer een miljoen bezoekers voor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II. "We zijn voorbereid op een van de drukste dagen die TfL ooit heeft meegemaakt", laat het vervoersbedrijf weten. Ook de eerste staatshoofden zijn al in de Britse hoofdstad, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden.

"Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel mensen er extra zullen reizen, maar we verwachten een potentieel van een miljoen mensen", aldus TfL-baas Andy Byford tegen het Britse persbureau PA.

'Extreem drukke tijden'

Voorzitter Peter Hendy van de Britse spoorbeheerder Network Rail waarschuwt voor extreem drukke treinen. "Dit is de grootste inzet van het openbaar vervoer sinds de Olympisch en Paralympische Spelen van 2012 in Londen. We werken nauw samen met alle treinoperators."

Morgen worden ongeveer 250 extra treinen ingezet, waaronder enkele nachttreinen. Alle geplande werkzaamheden in heel Engeland waarvoor snelwegen zouden moeten worden afgesloten zijn opgeschort om het risico op files te verminderen.

Protest
Lees ook:
Protest tegen Brits koningshuis? Dat wordt niet getolereerd

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill zijn al in het Verenigd Koninkrijk aangekomen. Het presidentiële regeringstoestel landde gisteravond op luchthaven Londen Stansted, melden meegereisde journalisten.

Afscheid nemen bij de kist

De Bidens gaan vandaag naar Westminster Hall om bij de kist van Elizabeth afscheid te nemen en wonen daarna een receptie bij in Buckingham Palace. Volgens het Witte Huis reist Biden morgen terug naar de Verenigde Staten en spreekt hij woensdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Biden heeft woensdag in New York ook een ontmoeting met de nieuwe Britse premier Liz Truss. Deze ontmoeting stond eerder gepland voor zondag in de ambtswoning van Truss op Downing Street in Londen, maar is om onbekende reden uitgesteld.