Ga naar de inhoud
Verstoring openbare orde

Man die kist koningin Elizabeth wilde bereiken aangeklaagd

Mensen lopen langs de kist van koningin Elizabeth II in Westminster Hall. Beeld © Abaca Pers

Een 28-jarige man die vrijdagavond heeft geprobeerd bij de kist van koningin Elizabeth te komen wordt aangeklaagd voor verstoring van de openbare orde. Hij moet morgen voor de rechtbank in Londen verschijnen.

Dat heeft een woordvoerder van de politie laten weten.

De man rende vanuit de rij naar de kist waarin de koningin ligt opgebaard in Westminster Hall, maar werd snel naar de grond gewerkt door de politie en aangehouden.

Ook 19-jarige aangeklaagd

Hij is de tweede persoon die wordt beschuldigd van het plegen van een misdrijf terwijl hij in de rij stond om afscheid te nemen van Elizabeth. Een 19-jarige man wordt aangeklaagd voor onder meer aanranding. Hij zou zichzelf hebben ontbloot en rouwenden hebben geduwd terwijl ze woensdag in de rij stonden te wachten, meldt de BBC.

Meer aanhoudingen

Er zijn afgelopen week meer aanhoudingen verricht rondom de herdenking. Zo werden een aantal mensen opgepakt vanwege verstoring van de rust. En man werd gearresteerd omdat hij prins Andrew had lastiggevallen toen de stoet van de koningin de Royal Mile van Edinburgh opging. Op een video is te zien dat een 22-jarige man riep: "Andrew, je bent een zieke oude man."

 

Stille protesten

Ook vonden afgelopen week stille protesten plaats tegen de monarchie. Zo verschenen bordjes met de tekst: 'Not my king'.

Zarah Sultana, een parlementslid voor de politieke partij Labour, deelde openlijk haar kritiek op Twitter. "Niemand moet gearresteerd worden voor het uiten van republikeinse standpunten. Het is uitzonderlijk en shockerend, dat dit gezegd moet worden."

Protest
Lees ook:
Protest tegen Brits koningshuis? Dat wordt niet getolereerd
Bron: RTL Nieuws / ANP