Ga naar de inhoud
Vergelding voor inval Irak

'Aanslag op George W. Bush werd verijdeld na Belgische tip'

George W. Bush. Beeld © AFP

Een plan om de Amerikaanse oud-president Bush om te brengen, is eerder dit jaar verijdeld, mede dankzij een tip van de Belgische veiligheidsdiensten. Voor de plannen zit een Irakees vast.

De Belgische omroep VRT meldt dat de belangrijke tip uit België kwam. De 53-jarige Shihab Ahmed Shihab Shihab wilde IS-strijders binnensmokkelen in de VS om Bush om te brengen.

De veiligheidsdiensten in België volgden een teruggekeerde Syriëganger, die contact had met Shihab. Aan de hand van de Belgische tip infiltreerde de FBI in de groep rond de Irakees.

Irakees
Lees ook:
Irakees vast voor beraden aanslag op oud-president Bush

Hij is één van de vier verdachten die werden opgepakt in de Verenigde Staten. Twee van hen zijn leden van de Iraakse veiligheidsdienst onder president Saddam Hoessein. Via Turkije, Egypte en Denemarken werden ze naar de VS gesmokkeld.

Het vermoorden van Bush zou bedoeld zijn als vergelding voor de Amerikaanse invasie van Irak onder het bewind van de oud-president.

Tientallen jaren cel

De aanslag had plaats moeten vinden in Dallas, in Texas. Daar woont de Amerikaanse oud-president.

Er hangt de Irakees een gevangenisstraf van tientallen jaren boven het hoofd. Op het helpen bij een moordaanslag van een hooggeplaatste overheidsfunctionaris staat een straf van twintig jaar, voor mensensmokkel nog eens tien jaar.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update