Ga naar de inhoud
Gewond na flauwvallen

435 mensen in Queen-wachtrij behandeld door ambulancepersoneel, wachttijd 24 uur

In de rij om afscheid te nemen van koningin Elizabeth. Beeld © ANP

Ambulanceteams hebben zo'n 435 rouwenden behandeld die in de rij stonden om koningin Elizabeth II opgebaard te zien liggen in Westminster Hall in Londen, meldt Sky News.

Ongeveer 42 rouwenden zijn in het ziekenhuis opgenomen. Sommigen van hen hadden hoofdletsel opgelopen na het flauwvallen. Twee vrouwen zouden seksueel zijn misbruikt. Een 19-jarige man is in verband daarmee vandaag voor de rechtbank verschenen.

De wachtrij werd twee dagen geleden geopend. De wachttijd blijft maar oplopen en staat inmiddels op 24 uur, meldt de Britse overheid (zie live video hieronder). Rouwenden worden nu gewaarschuwd dat het 's nachts behoorlijk afkoelt.  

David Beckham 12 uur in de rij

De bekende oud-voetballer David Beckham vertelde vandaag aan de BBC hoe het was om twaalf uur in de rij te staan. Sommige beroemdheden, waaronder politici, hoefden minder lang te wachten om afscheid van Elizabeth te nemen. Voor Beckham was dat privilege niet weggelegd. Dat leek hem niet te deren.

"Het is een droevige dag, maar wel eentje om te herinneren", zei hij. Ook keek hij nog even terug op momenten waarop hij Elizabeth ontmoette. "Het meest bijzondere moment voor mij was toen ik mijn lintje kreeg. Ik nam mijn grootouders mee die heel koningsgezind waren. Ik prijs mij gelukkig dat ik een paar momenten in mijn leven in de buurt van de koningin mocht zijn."

500 aanwezigen bij begrafenis

Meer dan 100 presidenten, premiers en leden van koningshuizen zullen maandag aanwezig zijn bij de begrafenis van koningin Elizabeth, meldt persbureau Reuters. 

Eerder maakte de Rijksvoorlichtingsdienst al bekend dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix erbij zijn.

In totaal zullen zo'n 500 mensen de ceremonie bijwonen in Westminster Abbey in Londen. 

Bekijk ook: '24 uur in de regen is voor mij geen probleem'

01:06
Deze video maakten we woensdagavond, toen de eerste mensen afscheid konden nemen van koningin Elizabeth.