Ga naar de inhoud
'Stimuleerde clitoris'

Acht vrouwen beschuldigen Vlaamse gynaecoloog van misbruik

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In België begon deze week een rechtszaak van acht vrouwen tegen hun gynaecoloog Ben V.R., die ze beschuldigen van aanranding en verkrachting. Een van hen deed gisteren haar verhaal in een nieuwsprogramma. "Hij heeft gevraagd of alles nog werkte en of ik kon klaarkomen."

Het seksueel misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2013 en 2018, schrijft Het Laatste Nieuws. De ongewenste vragen en handelingen vonden volgens de vrouwen plaats bij routinecontroles.

De gynaecoloog zou telkens eenzelfde patroon hebben gevolgd. Hij begon met ongepaste vragen, bijvoorbeeld of de vrouwen hun man weleens oraal bevredigden. Het waren vragen die niets met het onderzoek te maken zouden hebben. Daarna vonden bepaalde handelingen plaats. 

Op handen en knieën 

De vrouw die bij VTM Nieuws onder de schuilnaam Sara haar verhaal doet, zegt dat ze op handen en knieën moest gaan zitten. Ze somt op wat er daarna gebeurde. "De clitoris stimuleren, de vingers inbrengen..." Pas toen de vrouw zei dat het niet meer ging, zou Ben V.R. zijn gestopt. 

"Ik vroeg me af wat hier aan het gebeuren was. Maar omdat hij zo zelfzeker was, blokkeerde ik helemaal en durfde ik niets zeggen", verklaart Sara. Volgens aanklager Hanne Hendrickx horen de handelingen niet bij een gebruikelijk onderzoek. "Hij heeft incorrect medisch gehandeld en dit kan strafrechtelijk beschouwd worden als verkrachting." De aanklager vraagt vijf jaar gevangenisstraf. 

Ruim
Lees ook:
Ruim 320.000 euro opgehaald voor tiener die haar verkrachter doodde

De gynaecoloog werd na meerdere meldingen ontslagen bij ziekenhuis AZ Turnhout, maar tot afgrijzen van de vrouwen, heeft hij nog altijd een eigen privékliniek. "Het is voor ons onwerkelijk om te horen dat hij nog altijd als arts werkt", zegt Sara. "Ik weet dat er nog andere vrouwen zijn aan wie hij dezelfde vragen gesteld heeft en dat ze er ook door aangedaan waren, maar bij hen is het niet zo ver gegaan."

'Stank voor dank'

Ben V.R. verklaarde in de rechtbank zich van geen kwaad bewust te zijn. "Pijn hebben tijdens het vrijen is een veel voorkomend probleem. Ik wilde hen laten zien wat ze moeten doen om minder pijn te hebben bij penetratie", zei de man. "Ik bracht daarvoor twee vingers in de vagina en vroeg hen te persen. Dan komt de vagina open te staan en heb je minder pijn."

De gynaecoloog verklaarde dat hij de handelingen al 30 jaar meerdere keren per week uitvoert. "De meeste patiënten zijn me daar dankbaar voor, maar van deze acht vrouwen krijg ik stank voor dank." Ben V.R. en zijn advocaat gaan voor vrijspraak. 

Leidse
Lees ook:
Leidse gynaecoloog verwekte ten minste 21 kinderen met eigen sperma
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.