Ga naar de inhoud
200.000 euro

UWV ontdekt uitkeringsfraude door uitzendkrachten uit Slowakije

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Bij het UWV zijn zo'n honderd zaken aan het licht gekomen van vermoedelijk georganiseerde fraude met ziektewetuitkeringen. De uitkeringen zijn aangevraagd door uitzendkrachten uit Slowakije die zich vaak na enkele dagen ziek meldden.

In totaal gaat het om 200.000 euro aan verstrekte uitkeringen. Van de 94 zaken die het UWV tot nu toe onderzoekt heeft het in 69 gevallen de uitkering stopgezet of op tijd tegengehouden.

Verzekeringsartsen

De mogelijke fraude werd opgemerkt door verzekeringsartsen van het UWV die in korte tijd een opvallende stijging zagen van ziektewetuitkeringen die toegekend werden aan mensen met een adres in Slowakije. Normaal gesproken zijn dat er per jaar namelijk niet zoveel.

Recordkrapte
Lees ook:
Recordkrapte arbeidsmarkt: nog nooit zo veel vacatures en zo weinig mensen

De uitzendkrachten gaven volgens het UWV bij hun ziekmelding ook opvallend vaak dezelfde oorzaak. In negen gevallen is er hard bewijs dat er medische documenten zijn vervalst. "Het gaat dan bijvoorbeeld om gefingeerde verklaringen van artsen in het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat deze artsen de patiënten niet kennen en ook geen verklaring hebben afgegeven", aldus het UWV, dat bekijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd en of het mogelijk om georganiseerd misbruik gaat.

Wettelijk toegestaan

De uitvoeringsorganisatie legt uit dat mensen die een ziektewetuitkering krijgen niet per se in Nederland hoeven te blijven. Het is dus wettelijk toegestaan om de uitkering mee te nemen naar het buitenland. "EU-burgers die een ZW-uitkering in hun woonland ontvangen, moeten - net als iedereen die een uitkering aanvraagt - voldoen aan de daarbij geldende voorwaarden en verplichtingen."

'Grootste
Lees ook:
'Grootste deel patiënten met long covid volledig arbeidsongeschikt'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.