Ga naar de inhoud
'Met alle mogelijke middelen'

Rusland dreigt: 'Stuur geen raketten met nog groter bereik, we slaan terug'

Amerikaanse militairen oefenen in Marokko met het mobiele Himar-raketsysteem, dat nu aan Oekraïne wordt geleverd. Beeld © ANP/Abaca Press

De Verenigde Staten overschrijden een 'rode lijn' als ze Oekraïne zouden voorzien van raketten met een groter bereik dan ze tot nu toe hebben gedaan en zouden daarmee partij worden in het conflict. Dat zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Zij deed dit in reactie op de hernieuwde oproep van Oekraïne aan de regering in Washington om raketten met een bereik tot 300 kilometer te leveren, om die bijvoorbeeld te gebruiken om de ​​recent gebouwde brug te raken die het Krim-schiereiland met Rusland verbindt. De VS hebben dat tot nu toe geweigerd omdat daarmee ook doelen in Rusland zouden kunnen worden getroffen en de Amerikanen daarmee de oorlog in kunnen worden getrokken.

Nu raketten tot 70 kilometer

"In zo'n geval zullen we gedwongen zijn te reageren met alle mogelijke middelen", dreigde de Russische woordvoerder. De Amerikanen en enkele Europese landen hebben Oekraïne al wel raketten met een bereik tot 70 kilometer geleverd, wat volgens analisten heeft bijgedragen aan een succesvol tegenoffensief.

Oekraïne heroverde de afgelopen weken al tientallen dorpen en steden in het oosten van het land. In onderstaande video leggen we met oud-commandant Mart de Kruif uit hoe dat kan:

Oekraïne rukt razendsnel op: zo worden de Russen teruggedrongen

03:42
Oekraïne is bezig aan een razendsnelle opmars.

Levering van wapens die verder reiken zou volgens Moskou leiden tot een 'directe militaire botsing tussen Rusland en de NAVO-staten'. Het geleverde zware geschut aan Oekraïne heeft volgens de woordvoerder voor burgerslachtoffers gezorgd, waardoor de NAVO schuldig zou zijn aan oorlogsmisdaden.

'Immoreel'

Rusland verhoogde eerder de paraatheid van zijn nucleaire strijdkrachten en heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor een derde wereldoorlog.

 

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne behandelt krijgsgevangenen 'bewust humaner' dan de Russen

Hetzelfde ministerie reageerde ook op het besluit om Rusland niet uit te nodigen voor de begrafenis van de vorige week overleden Britse koningin Elizabeth. 'Diep immoreel' en 'godslasterlijk', vonden de Russen het. 

Begrafenis Elizabeth

"We zien deze Britse poging om de nationale tragedie die de harten van miljoenen mensen over de hele wereld heeft geraakt, te gebruiken voor geopolitieke doeleinden en om rekeningen met ons land te vereffenen als diep immoreel", stelde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dit is bijzonder godslasterlijk ten opzichte van de nagedachtenis van Elizabeth II."

De betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn op een dieptepunt beland sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne. Vanwege de door het Westen opgelegde sancties zijn gezaghebbende Russische figuren als president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov personae non grata in het VK.