Ga naar de inhoud
'Dit verdient ze niet'

Ruim 320.000 euro opgehaald voor tiener die haar verkrachter doodde

Pieper Lewis in de rechtbank

Voor de Amerikaanse Pieper Lewis (17), die gisteren werd veroordeeld omdat ze haar verkrachter doodde, is ruim 320.000 euro opgehaald. Dat geld kan ze goed gebruiken, want tijdens de rechtszaak werd besloten dat de tiener 150.000 euro moet betalen aan de familie van haar verkrachter.

Lewis was 15 jaar oud toen ze, na een 'onstabiele thuissituatie', in handen kwam van een loverboy. Ze werd verhandeld, meerdere keren misbruikt, en doodde uiteindelijk een 38-jarige man die haar verkrachtte. Ze hoorde gisteren dat ze een voorwaardelijke celstraf opgelegd kreeg van twintig jaar, met een proeftijd van vijf jaar. Mocht Lewis zich dus niet aan de opgelegde regels houden, dan moet ze alsnog de gevangenis in. 

Tiener
Lees ook:
Tiener die haar verkrachter doodde, moet nabestaanden 150.000 dollar betalen

Daarnaast moet ze de familie van haar verkrachter dus een schadevergoeding betalen van bijna 150.000 euro. Er ontstond in Amerika gelijk veel ophef om de straf. Veel mensen vinden dat Lewis vrijgesproken had moeten worden. 

'Ze wil naar de universiteit'

Een oud-leraar van Lewis vond de straf zó oneerlijk, dat ze een doneeractie startte. In minder dan 48 uur tijd is er meer dan 320.000 euro opgehaald, ruim het dubbele van de schadevergoeding die Lewis moet betalen. "Pieper wil naar de universiteit, ze wil kunst maken en ze wil pleiten voor andere meisjes die zich in situaties bevinden zoals zij die heeft doorstaan", schrijft de leraar op de actiepagina.

"Ze verdient het niet dat er een enorme schuld boven haar hangt, die haar ervan weerhoudt haar ambities na te jagen. Pieper heeft ons nu nodig. Als je in staat bent, doneer dan om Pieper te helpen." Die gebeden zijn dus verhoord. Twee anonieme mensen maakten zelfs ieder bijna 5000 euro over.

'Docenten
Lees ook:
'Docenten hebben moeite met herkennen slachtoffers loverboys'

Pieper liep twee jaar geleden thuis weg, ze was op de vlucht omdat het thuis niet meer veilig voor haar zou zijn. Ze sliep, in haar zoektocht naar onderdak, in de gang van een appartementencomplex. Daar ontmoette ze uiteindelijk een man die haar in huis nam. Ze kregen een relatie.

'Overmand door woede'

Maar volgens Lewis begonnen toen de problemen: hij zou haar op verschillende datingwebsites hebben gezet, waarna ze onder dwang betaalde seks moest hebben met verschillende mannen. Ze werd door zeker zeven mannen verkracht. Dat gebeurde ook in de nacht van 31 mei 2020. Ze werd door haar loverboy gedwongen naar het appartement van de 38-jarige Zachary Brooks te gaan. Hij zou haar daar hebben gedrogeerd en meerdere keren seksueel hebben misbruikt. Toen hij daarna in slaap viel, werd ze, zoals ze vandaag zelf vertelde, 'overmand door woede'.

Ze stak Brooks 37 keer met een mes dat op het nachtkastje lag. Hij overleed aan zijn verwondingen. Lewis vluchtte weg, maar werd niet veel later aangehouden en gisteren dus veroordeeld.